Tubab Woman - Petr Tomeš - freemusic.cz


obal alba

Yellow Sisters

Tubab Woman
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

Do chrámu i pralesa, na festival Womad, do jazzového klubu i na folkový festival, do animovaného filmu. Tam se hodí písničky nového alba Tubab Woman, druhé desky dívčího vokálního kvartetu Yellow Sisters. Jen by se asi neuplacírovala každá všude.


Yellow Sisters jsou krásný ženský! To ze zebrovité kresby na obalu jejich nového alba Tubab Woman poznáte jen částečně, ale záleží na tom? Je to „jen“ další z motivací, proč navštívit jejich koncert. Tou hlavní je samozřejmě jejich (ne vždy) a capella hudba pestrá, vstřícná, zábavná rytmicky, exotická v aranžmá a u nás nová i v tom, jak míchá češtinu s angličtinou. A jak z ní neční hosté, třeba Tonya Graves či Ondřejové Ruml (oba zpěv) či Smeykal (didgeridoo). Exhibice tak zůstávají na domácí půdě.

Při poslechu alba se mi vybavil konce 80. let, zlaté časy britských kytarovek. Zněly mi ale hlavou spíš Housmartines (hit Caravan of Love), než hudební clowni/ líbezníci The Flying Picket s Only You.

Od chrámového soulu (křehká Desert Sky s českým recitativem) nás berou čtyři Sestry na výlet do pralesa (Kiumbe či This Fire) i do Latinské Ameriky (retro swingová Tubab Woman, jejíž nový klip mi zprvu připadal pestrobarevně přeplácaný a moc rozjuchaný. Už ne...). Kývnou na beatboxera En.Dru ze severu Čech v Oasis, humor a rytmus jsou plus dramatické písně-minihry Horror. Zvládly i – v kolaboraci se zvukařem – africký vokální minimal v Ptácích. Tamtéž se i vyblbnou, jak to milujeme od Laurie Anderson či Jany Koubkové. Vzpomněl jsem si při Ptácích, jak ve fejetonu v knize Přízrak v nákupním středisku písničkář Jan Burian vzpomíná, jak se učil poznávat hlasy ptáků. Kolik by jich identifikoval zde?

Citlivý hudební doprovod dá dobře vymyšlenému zpěvu vyniknout. Totiž - Yellow Sisters nezůstaly jen u tónů ze svých papulek. Platí to u nadýchaného pop reggae Pramen s hezkým jazzovým klavírem, i skladbou Beautiful zní celá kapela (a jinde třeba jen nástroj). Ale je jasné: i bez ní/něj by to zvládly.

Onehdy si někdo od novin „stěžoval“, že je nahrávka alba Tubab Woman hodně profesionální – tedy ve srovnání s první deskou YS Singalana (Indies Scope Records 2006). Možná, ale nebrblal by stejně, kdyby necítil na albu žádná posun? Ale srovníme-li SY s jinými, třeba taková Kačkala, vokální dívčí kvartet z Tábora, má slova i zvuk "špinavější".

Pozn.: A ještě radost z webu Yellow Sisters: „Yellow Sisters se deskou Tubab Woman za červen 2010 umístily na 7. místě mezinárodního žebříčku Spin The Globe's Top 10 World Music Albums po boku Gotan Projectu nebo Salifa Keity. Oslavujeme, oslavujte s námi!“

70 %

Petr Tomeš

http://www.freemusic.cz/clanky/17242-yellow-sisters-tubab-woman.html


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×