Tubab Woman - Petr Obrovský - Kult.cz


obal alba

Yellow Sisters

Tubab Woman
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

Yellow Sisters neodolatelně „soulují“


Ženské vokální kvarteto Yellow Sisters vydalo v červnu svou druhou desku Tubab Woman s podtitulem „bílá žena s černou duší“. Z duší těchto čtyř bílých žen tentokrát opravdu prýští černá muzika – album nabízí pečlivě prokomponované, převážně soulové písně.

I když vítězky talentové soutěže Colours Talents na svém debutu Singalana z roku 2007 nabídly hlavně world music a reggae, přinesla nová deska příjemnou změnu, a to pestřejší žánrové rozpětí nejen směrem k r’n’b, soulu a funku, ale také k ambientu.

Deska není striktně vokální, velmi citlivě pracuje s nástrojovým obsazením (nejčastěji s klávesami a perkusními nástroji) a kombinuje anglické a české texty. Poměrně obsáhlému autorskému materiálu (patnáct skladeb v bezmála osmdesáti minutách) se dostalo náležité producentské péče Jaroslava Plachého.

Antonia Nyass, Bára Vaculíková, Léňa Yellow a Lucie Hawa Goldin si na desku přizvaly také řadu dalších hostů – poctivý soul ve skladbě Good News ozdobila Tonya Graves s Markétou Foukalovou, píseň Oasis pak doplňuje zpěvem Ondřej Ruml a beatboxem Ondřej Havlík alias En.dru. Sympatická je také odvaha, s jakou se dámy pouští do českého textu (Smířená nebo Pramen). Očividně jim není cizí ani poezie, a tak prokládají zpěv recitovanými verši a svoje skladby proměňují v téměř scénickou záležitost (This Fire nebo Horror).

Těsné sepětí čtyř osobností je cítit z každé skladby, a to mnohem víc než na minulém albu – Yellow Sisters jsou nyní na stejné vlně, což je pro vokální kapelu tohoto typu nedocenitelné. „Pověz mi, sestro, je ten život, co vidíme, opravdu ten, co žijeme?“, ptají se ve skladbě Desert Sky.

Yellow Sisters nemohly pro vydání Tubab Woman vybrat vhodnější dobu – ať ji posloucháte, jak chcete, je to prostě letní deska, aranžérsky provzdušněná a zpívaná s láskou k hudbě.

Petr Obrovský

http://www.kult.cz/divadlo-kino-hudba/hudba-kluby/detail/231979


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×