Real World Gold

fotka

Je to již 23 let co byl v roce 1989 založen label Real World Records jako mladší sourozenec festivalu WOMAD. Label a festival předkládají hudbu z celého světa - vše od současného afrického popu až po zvuky z polární oblasti Sami. Duchovním otcem obou aktivit je světově uznávaný hudebník Peter Gabriel, který se stal jedním z nejvýznačnějších propagátorů etnické hudby a pomohl ji dostat do širokého podvědomí.


Tento rok se vydavatelství rozhodlo oprášit svůj archív a představit nejzajímavější kusy v nové edici Real World Gold. Mnoho z dříve vydaných alb již delší dobu není dostupných, a přesto se stále řadí k tomu nejlepšímu co v oblasti world music vyšlo.  Alba edice Real World Gold přijdou na trh ve třech vlnách. Začíná se zásadními nahrávkami vydavatelství (jako jsou Nusrat Fateh Ali Khan, Afro Celt Sound System, Sheila Chandra či the Blind Boys of Alabama) a bude se pokračovat dále až po alba, které vydavatelství nazývá “drahokamy a poklady, které se předběhly svou dobu”.  Většina alb totiž pochází z nahrávacích studií Real World, kde se setkávali nejlepší muzikanti z celého světa. Vlastně to byla taková “seznamka”, ale výsledkem byli alba, která i nyní znějí aktuálně. Ve své době řada z nich se zdála jako temné či „zvláštní“, ale publikum udělalo od té doby velký skok a je daleko otevřenější různým stylům a žánrům.

 




 

 

 

 

 

obal alba Afro Celt Sound System – Volume 1: Sound Magic

Album nahrané v červenci 1996 dostalo název Afro Celts Sound System, Volume 1, Sound Magic a od samého začátku bylo považováno za originální a  ojedinělý projekt, při kterém se společnost čtyřiadvaceti zúčastněných hudebníků ani nenamáhala vyprofilovat do podoby běžné skupiny.

 

 

 

 

 

 

obal albaNusrat Fateh Ali Khan - Mustt Mustt

S albem Mustt Mustt Nusrat Fateh Ali Khan odemyká dveře okouzlujícího zvuku tradiční Qawwali a zbožné hudby z Sufis.

 

 

 

 

 

 

obal albaSheila Chandra - Moonsung: A Real World Retrospective

Na albu Moonsung Sheila Chandra shromažďuje ty nejlepší momenty ze tří alb kapely Monsoon, kterou v mládí založila. Anglo-indická zpěvačka Sheila složila tuto kompilaci pro Real World v roce 1990.

 

 

 

 

 

obal albaPapa Wemba - Emotion

 Znovu vydané úspěšné album Emotin z roku 1995, exelentního afrického zpěváka Papi Wembi.

 

 

 

 

 

obal albaThe Blind Boys Of Alabama - Higher Ground

Reedice alba Higner Ground mužského sboru slepých zpěváků Blind Boys of Alabama doprovázené kytarou Roberta Randolpha a Bena Harpera. Fantastické album

 

 

 

 

 

obal albaGeoffrey Oyrema - Exile

Debutová nahrávka z roku 1990, kde  Geoffrey Oryema zpívá o politické situaci v Ugandě, odkud pochází. Desku produkoval Brian Eno, Peter Gabriel zpívá doprovodné vokály. a David Bottrill jako co-producent doprovází Geoffreyho na bicí.

 

 

 

 

obal albaThe Imagined Village - The Imagined Village

Multižánrový hudební projekt The Imagined Village sdružuje přední muzikanty jako například: Martin Carthy, Eliza Carthy, Sheila Chandra, Billy Bragg, Paul Weller, Tunng, Transglobal Underground a Benjamin Sofoniáš a další.

 

 

 

 

obal albaAfro Celt Sound System - Volume 2: Release

Druhé řadové album Release z roku 1999, na kterém muzikanti potvrdili, že jsou kapela, né pouze hudební projekt, je snivé, veselé i melancholické . Jako hosta uslyšíte i  zpěvačku Sinead O’Connor.

 

 

 

 

obal albaThe Drummers Of Burundi - Live At Real World

The Drummers Of Burundi byli hrdinové vůbec prvním festivalu WOMAD v roce 1982 a o deset let později, nahráli své vystoupení ve studiu, kde zvěčnili umění  hypnotických a živelných bubnů.

 

 

 

 

 

obal albaLama Gyurme & Jean-Philippe Rykiel – Rain Of Blessings - Vajra Chan

 Lama Gjurme je buddhistický mnich z království Bhútánu v jižní Asii. Jean-Philippe Rykiel je slepý francouzský pianista známý spíš pro jeho spolupráci s africkými muzikanty.
Přesto, v roce 2000, tento nepravděpodobný pár vytvořil překvapivě duchovní a klidnounahrávku.

 

 




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×