Knee-Deep In The North Sea - Marek Pechač - Rock & Pop

fotka


Peteru Gabrielovi se podařil další mistrovský tah, když po úspěchu debutového alba britské čtveřice Portico Quartet Knee-Deep In The North Sea (2007) zlákal skupinu pod křídla svého labelu Real World Records. Po nadšeném přijetí druhé desky Isla (2010) letos nahrávací společnost vydala reedici zmiňovaného prvního alba, natočeného za peníze ušetřené ze školních stipendií muzikantů a vzápětí nominovaného na prestižní ocenění Mercury Music Prize. Rozdíl oproti debutu spočívá v zapojení věhlasného producenta Johna Leckieho, navíc album jako bonus obsahuje tři živé nahrávky.

Hudebním východiskem Knee-Deep In The North Sea je srozumitelný instrumentální jazz, jehož základem je tradiční jazzové trio: bicí souprava a kontrabas doprovází klouzavé melodie soprán saxofonu, které však nejsou postavené na improvizaci. Celému albu ovšem dominuje křišťálový zvuk bubnu hang, naladěného perkusivního kovového nástroje zvukově připomínajícího karibský steel drum, který jazzový základ posouvá do jiných sfér.
Portico Quartet se nebrání vlivům řady různorodých hudebních stylů, od britského indie rocku po minimalismus à la Steve Reich. To vše obohacují etnické hudební prvky, především z tradiční africké hudby a indonéského gamelanu. Máte dojem, jako byste poslouchali jednu ze seversky zádumčivých nahrávek nezávislého (převážně jazzového) labelu ECM, který se zčistajasna promění na hravou, kolébavou hudbu, která nás přenese do tropického pásu.
Celkově působí celé album složené z deseti chytře napsaných skladeb a tří živých tracků vyrovnaným dojmem, bez slabších míst. Změny provedené Johnem Leckiem jsou oproti původní nahrávce z roku 2007 spíše drobného, rafinovaného rázu, Leckie především zdůraznil role jednotlivých nástrojů, novou verzi tak zdobí mnohem průzračnější zvuk. Albu se opravdu nedá vyčíst téměř nic, snad jen občas by nezaškodilo více spontánnosti, někdy se neubráníme pocitu nalinkovanosti či mírné upjatosti. Nicméně deska má potenciál zaujmout napříč celým posluchačským spektrem, na své si přijde široká skupina stylově nevymezených posluchačů, kteří vyhledávají originální a nápaditou hudbu.

5/5

Marek Pechač

 

 http://www.rockandpop.cz/portico-quartet-knee-deep-in-the-north-sea




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×