Jananas - Belmondo - folktime.cz

fotka

Album Jananas získalo přívlastek přelomové. Vydalo se totiž do světa na Silvestra loňského roku. Přineslo to dvě zajímavé skutečnosti. Jednak folková sekce Akademie populární hudby ve folkovém žánru stihla Jananas nominovat do trojice nejúspěšnějších desek roku 2010 a jednak je to zřejmě poprvé, kdy nominaci na Anděla získala deska v okamžiku, kdy ještě nebyla ani pokřtěna.
Jedním z největších přínosů této desky je skutečnost, že i příznivci hudebních stylů jiných v ní mohou najít leccos zajímavého a objevného. A nemusíte se bát ji komukoliv doporučit se strachem možných výčitek o sebestředném, uplakaném žánru. A přitom vše, co folk dělalo a asi vždy bude dělat silným, na tomto kotoučku objevíte.
Hraní se slovy v textech působí neuvěřitelně lehce a přirozeně. Texty nepostrádají řadu skvělých vtipů a vtípků, dvoj i vícesmyslů a humorným nadhledem dokážou říznout i do situací a stavů, ve kterých bychom takovou míru citlivého humoru nečekali. Navíc to nejsou písničky na jedno použití, u kterých prozrazením vtipné pointy či point se zbavíte kouzla dalšího objevování. Písničky Jananasu charakterizuje velké množství nápadů, které by mnohým kapelám stačilo na desek několik.
Písničky Bílý sex, Zapatama a Dokonalá se objevily již na demo snímku kapely. Senior freestyle vypráví příběh, který se odehraje, když ve zralém věku muž zcela změní život a rozhodne se „dělat věci, které v uplynulých šedesáti letech dělat nemohl“. Závěr písničky je skvěle hravým textem: „Sklenice slivovice každým dnem otáčí se vzhůru dnem…“ Typická píseň skupiny má dlouhý text a přece v něm nenajdete zbytečná prázdná místa. Příjemnou perličkou jsou i tři miniatury, skladby Ja, Na a Nas, které představují všechny tři muzikanty tria a jsou vsunuty mezi ostatní písničky, aniž by jakkoliv rušily.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že texty zcela zastiňují hudební stránku, není tomu tak. Trio Jananas je na této nahrávce velmi nenápadně lehce a citlivě podporováno především rytmikou hostujících Marka Fryčáka a Martina Ledviny. Hudebně jsou skladby dílem celého tria a vévodí jim jasný a jistý hlas Jany Infeldové, kterého doporučuji všem si všimnout při druhém či dalším poslechu desky. Při tom prvním váš zájem zcela nepochybně bude patřit složce textové. V písničkách najdete stopy hip hopu, rocku, beatboxu, jazzu a přesto zní Jananas originálně a nezaměnitelně.
Celá deska drží pohromadě a přinutí vás si ji poslechnout opravdu hodně pozorně.
Už jen celobarevný booklet stojí za pořízení originálu. Obsahuje pochopitelně všechny texty a informace, co je ovšem velkou perlou, to jsou ilustrace Venduly Chalánkové, na první pohled velmi jednoduché, přesto výstižně dokreslující každou písničku.
Jananas s vydáním své prvotiny nepospíchal a natáčení věnoval na dnešní dobu nadstandardně času a to vše společně s autorskou a interpretační dovedností tento zařadilo skupinu do špičky žánru a desku mezi nejen mezi nejlepší debuty žánru, ale mezi nejvydařenější folkové desky posledních let.

Belmondo

http://folktime.cz/recenze/6548-jananas-jananas-jananas.html




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×