Jananas - Marek Pechač - rockandpop.cz

fotka

Eponymní debut pražské folkové trojice můžeme označit za přelomové. Nejen proto, že vyšlo na přelomu roku, ale také proto, že na českou hudební scénu pouští svěží vítr, který ovanul i akademiky: deska získala nominaci na žánrovou cenu Anděl 2010 v kategorii Folk & country (spolu s Radůzou a Trabandem).

Výjimečnost alba se opírá o dva hlavní pilíře. Prvním z nich jsou neskutečně vtipné a inteligentní texty plné dvojsmyslů, přesmyček a hrátek se slovy, dávající vzpomenout nejpovedenější kousky od Tata Bojs. Tématika textů s tím, co si většina lidí představí pod pojmem folk, také nemá moc společného. Pojednávají o touhách čerstvě rozvedeného seniora, o moderních technologiích a na místo koukání do tmy s řasou na dlani dochází okolo půlnoci k nočnímu rabování lednice. Nadhled a opravdovost textů jde ruku v ruce s jejich interpretací, tedy s druhým základním stavebním kamenem, kterým je zpěv Jany Infeldové. Tato velmi talentovaná zpěvačka dokáže ve vteřině měnit polohy hlasu a nálady písně, plynule přechází z kvazi-rapové deklamace k civilnímu, citlivému zpěvnímu projevu. Tím se konečně dostáváme také k hudební stránce alba, k jehož nahrávání si skupina jako hosty přizvala bubeníka Marka Fryčáka a známého producenta Martina Ledvinu.

Hudbu Jananasu můžeme obecně charakterizovat jako pestrou, drzou a plnou nadsázky. Na desce se mísí folk s prvky mnoha dalších stylů, rockem a country počínaje, hip-hopem a dubem konče. Průhledné, čisté aranže skladeb se i díky pestrému nástrojovému obsazení neprosazují na úkor zvukové barevnosti – kromě tradičních nástrojů slyšíme foukací harmoniku, housle nebo hřeben. To všechno zastřešují neotřelé a hravé melodie, ve kterých na více místech narazíme na vtipné odkazy na jiné skladby (např. krátká citace Rosy na kolejích, Smetanovy Vltavy, hlavního motivu Beethovenovy Osudové či nově otextovaná pasáž sedmdesát let starého hitu Slunečnice).

Na závěr můžeme zmínit ještě frekventované srovnávání skupiny s Xindlem X. Taková komparace je ale poněkud zavádějící – Jananas jsou totiž mnohem lepší. Ačkoliv skupina není na české hudební scéně žádným nováčkem, dosud jsme o ní příliš neslyšeli. Jak je to možné? Proto věřme, že se tento stav brzy změní. Jananas si to zaslouží.

Marek Pechač

http://www.rockandpop.cz/jananas-jananas




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×