Bongo Bonboniéra - Kateřina Kadlecová - www.reflex.cz

fotka

Poslechněte si Bongo Bonboniéru: Je to hudba z Marsu pro děti

Poslouchají vaši caparti Kašpárka v rohlíku? A vy? Že se vůbec ptám. Kašpárkovo vydavatelství Indies Scope právě poslalo do éteru další dávku hudby pro hravé děti, tentokrát nikoli bejbypank, spíš takový zvířecí bigbošek. V hlavní roli čokoláda, zvířecí supermani a mláďátka, cestování, zlobivá pračka pánů Vodňanského a Skoumala a taky děti.

Necelých pět minut vám skoro rodinná kapela Žamboši zpívá o tom, že „štěněcí píseň z hlavy se nevypaří“. Mají pravdu. Téměř celé dva týdny, co mám album v digitální podobě k dispozici, v duchu nedobrovolně procházím světadíly a spolu se zpěváky a dětmi se snažím odhadnout jména mláďátek, která na nich žijí. Jak se jmenuje štěňátko surikaty? Surikoťátko! A štěňátko ježka? Ježulátko? Ježkátko? Ježkátor? Eh... Jak se říká: slabá mysl – půl zdraví.


Mravoličná zvířecí bajka o medvědovi, co má dlouhý drápy. Westernový doprovod, bendžo, prima příběh o bedně s flaškami od piva, ale taky se štípacími kleštěmi, s kterými to dobře umí kolega králík. „Poučení každému je zřejmé – kdo šikanuje slabšího, toho něco sejme.“

Na albu se objevuje 17 písní, většinou od kapel, které cílí i na dospělé publikum, takže se netřeba bát špatné muziky. Pár těch kousků už bylo na světě (Kobylka od Zubů nehtů, Jaro od Tata Bojs, Pingu hop od dua DVA aj.), většina však vznikla právě pro tenhle projekt. Přispěli jak známí nezávislí koně ze stáje Indies typu Jablkoň (vtipná skladba o narozeninových dárcích připomínající semaforskou Co jsem měl dnes k obědu), Tata bojs, Květy, Čankišou, Minach a Radůza, tak mně neznámá a možná někdy akcidenční uskupení – Monty, Šimíčková & Cicvárek & Oko, Koňaboj nebo Cymbelín. Tu desku pokládám za výbornou, bez ohledu na lingvistické pochybnosti o některých textech a korektorské nakrčení obočí nad jinak pěkným bookletem (bacha, Hrubín není Jiří, ale František, atd.). A to ani nevyužiju dva celkem zajímavé bonusy tohoto alba – ani originální 3B brýle, ani volňásek do zábavních parků Bongo v Brně a Galaxie ve Zlíně.

Kateřina Kadlecová

 

http://www.reflex.cz/clanek/kultura/39509/poslechnete-si-bongo-bonbonieru-je-to-hudba-z-marsu-pro-deti.html




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×