Return Of Dark Psychedelia - Karel Souček - golias.cz

fotka

Čemu už asi nikdo nevěřil se stalo skutečností. Legenda české alternativní hardcoreové scény Michaels Uncle natočila po téměř patnáctileté odmlce nové studiové album Return of Dark Psychedelia. A tak dlouhá přestávka se na něm prakticky neprojevila, Majklův strýček zůstal věrný svému syrovému a místy zběsilému stylu hard core.
    Novinka nabízí jedenáct zcela nových písniček, dvě úpravy starších věcí a několik psychedelických ploch a zvukových koláží. Celkem tedy album obsahuje 18 zářezů, z nichž je cítit nejen HC, ale také punk, underground, rock, nová vlna či elektronická muzika.
   Úvodní You Better Watch Out se nese v netypicky elektronickém rytmu, We Say je hardcoreovou klasikou s punkovou energií. Zběsilé tempo, z něhož se občas vyloupne skvostná melodie, štěkající kytary i vokál. Nezměníš nic a Červenej Hrádek part 2 zdobí syrovost a sugestivní náboj, Hellboye ostré kytarové riffy a důrazná bicí.
     Některé skladby mají blíže k rocku či nové vlně (El Presidente part I, Všechnu špínu světa, Máš na to, Zrzavej), jiné k alternativnímu, místy psychedelickému undergroundu (El Presidente part II, Moon, Chce se ti, Bejt nasranej, LSD), další ovládá dobře rozjetý punk (Z kontejneru smrad, Miluju systém, We Say).
    Občas je hudba čtyřčlenné formace s hostujícím klávesákem Davidem Kabzanem šílená, zběsilá, disharmonická – prostě alternativa se vším všudy, včetně garážového zvuku. Jindy naopak vstřícná, melodická, rytmická. Pro obě polohy je však typická naléhavost, sugestivnost, silné, znepokojující emoce, žádné spekulace. Hudba Majkláčů je mnohdy více o výrazu než o technice.
     Stejně naléhavé, drsné a přímočaré jsou i texty. Nekompromisní a zásadový pohled na dnešní život, morálku, svět, systém ... „Včera někdo vodprásk prezidenta. Měl k tomu asi důvod a pak se vodbouch taky. Zůstal tam ležet s koulí v hlavě. Všichni to odsoudili, tak jaký saky paky.“
    Jejich písně jsou o outsiderech, looserech, bez frází a moralizování se dotýkají politiky i sociálních problémů. Napadají byznysmany, advokáty, tupé nácky, fanatiky, Paroubka (ten se ovšem svým proslovem v písni Červenej Hrádek part 1 zesměšní sám). Odmítají honbu za penězi a mocí, naopak obhajují nasrání jako legální postoj a program. Jsou vtipní, ironičtí a jejich nadhled jim mohou mnozí závidět.

Hodnocení: 4 hvězdičky – Majkl má dobře vytočenýho strejdu

Karel Souček

www.golias.cz




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×