Hu - Vojtěch koval - topzine.cz


obal alba

Dva

Hu
Available on
CD € 10.28
MP3 € 4.00
FLAC+mp3 € 6.03

will be available in english soon... Czech translation follows

Se svým třetím albem Hu nám Dva servírují další dávku popu z neexistujících rádií. Vypněte přebytečné mozkové obvody, nechte se unášet smyšlenými folkovými melodiemi a pokřikujte si nápěvky v neexistujících jazycích.


Hu jako Hungary, Hu jako páté nejpoužívanější příjmení na světě, Hu jako egyptský výraz pro boha nebo druh kozy. V jazyce dua Dva hu představuje první slůvko, které vysloví lidské bytosti, nebo také zvuk, který vydávají opice nebo sovy. Významy textů na nové desce Hu můžete hledat donekonečna, ale možná je jednodušší přečíst si je v bookletu. Nejdřív si ale celé album pusťte několikrát dokola, třeba vás pak významy ani nebudou zajímat.

Dva – Ona a On, Bára a Jan Kratochvílovi – se opět rozhodli nadělit nám trochu poetického folklóru neexistujících zemí, popu z neexistujících rádií. Jejich třetí album je chytlavou směskou rychlých hitovek, které se vám svou jednoduchostí dostanou pod kůži, a táhlých, tklivých balad zpívaných fiktivními kmeny u táborových ohňů.

V jejich hudbě se mísí živé nástroje, od banja až po saxofon nebo klarinet, a elektronické hračky jako dechový midikontroler, můžete v ní slyšet živý zpěv, kuchyňský beatbox nebo smyčkování. Výsledná kombinace osciluje mezi ethno-popem a meditační hudbou.

Album Hu skutečně dokáže vyvolat neuvěřitelně širokou škálu nálad. V rychlých skladbách, jako je Tatanc, podkreslený rezonujícími syntetickými zvuky, si chvílemi připadáte jako postavička v amatérském hudebním videoklipu, jako lego panáček, kolem kterého skokovitě mizí a objevují se kostičky a vytvářejí nové a nové obrazce.

Jindy se zase v duchu zasníte nad krásou zvířat potulujících se překrásnou severskou přírodou, ptáky kopírujícími vrásnitý reliéf, nad chladnými závany větru přinášejícími štiplavou vůni polárních plání. Při poslechu alba Hu se vám může stát, že zapomenete úplně na všechno a necháte se unášet konejšivou atmosférou skladeb, jako je Tralala.

Vždy mluv svým rodným jazykem

Přestože Dva otevřeně přiznávají smyšlenost svého jazyka a jejich hudba je folklórem smyšlených zemí a regionů, když se zaposloucháte do jejich písní, přísahali byste, že v nich slyšíte jakýsi severský nádech. Velkou zásluhu na tom mají jejich texty, často v nich najdete velice povědomá slova, z finštiny, maďarštiny a francouzštiny. Album Hu zní povětšinou finsky.

    Hap Hej:

    O wen lei te resle lella so tleetal

    O hen tar esle nimna so treital

    O van ler tlei tarre peleta so tiktan


    Český překlad:

    Náš pes se chová jako kocour v botách

    Mává ve vzduchu blýskací tkaničkou

    Krávy se na to dívají otevřeným oknem


Ono toho je ale víc, co vám na Hu připomíná severskou hudbu. Zvonivé syntetizátorové plochy jasně odkazují na moderní severskou elektronickou tvorbu, navíc vokály Báry Kratochvílové mají v sobě podobnou naléhavost, s jakou svou severskou náturu podává Björk.

Její táhlé melodie s těžkými souhláskami a vyzpívanými samohláskami vás v baladických skladbách, jako je Tuér, přimějí představovat si liduprázdnou skalnatou krajinu za polárním kruhem, ponořenou do šedi polární noci. Naopak v rychlejších písničkách najdete až ztřeštěnou hravost, s jakou své písničky skládají třeba Kaizers Orchestra.

Výsledná kombinace mi však paradoxně nejvíce připomíná australské uskupení Architecture of Helsinki s jejich albem In Case We Die, na kterém podobně jako Dva hojně využívají jak živých dechových a smyčcových nástrojů, tak syntetizátorů. AoH jsou samozřejmě mnohem víc rockoví, chybí jim folklórní nádech Dvou, ale nálady některých písniček jsou si až překvapivě podobné.

Důležitou součástí toho poetického nádechu alba je i jeho obal. Na první pohled připomíná dětskou malůvku, bíločernou čmáranici, když ho však prozkoumáte podrobněji, objevíte široké plochy a dálky, které se skrývají i v hudbě samotné. Celé album Hu je obrazem, který nabízí spoustu interpretací, pohlednicí z krajin, kam byste se jinak nemohli nikdy podívat.

Vojtěch Koval

http://www.topzine.cz/dva-prinaseji-trochu-folkloru-ze-smyslenych-zemi/


Back
SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×