Edel - wap09 - Metropolis


obal alba

Vladimír Václavek & Dvořáček & Zimmermann

Edel
Available on
CD € 10.28
MP3 € 4.00
FLAC+mp3 € 6.03

will be available in english soon... Czech translation follows

„Edel se vyznačuje více než ryzím muzikantstvím Vladimíra Václavka.“

Po albech Písně nepísně, Ingwe a Život je pulsující píseň přichází Vladimír Václavek se svým dalším hudebním zářezem v podobě alba Edel. Ke starému známému spoluhráči na bicí Miloši Dvořáčkovi přibral Václavek do svého muzikantského klubu německé kolegy Friedera Zimmermanna a Matthiase Machta. To, že v tomto případě jde spíše o trefně náhodné setkání než o řízenou volbu dalších spoluhráčů, potvrzuje s jakousi lehkou samozřejmostí necelých čtyřicet šest minut hudebního proudění otištěného do jmenovaného alba.

Celkem osm písní je umně vystavěno do kontinua hudebních aranží. Ty plynou nejen ve znamení staré dobré Václavkovy poetiky či rockového prazákladu, který vyznívá chvílemi jako legendární Dunaj, ale také ve znamení přímočaré invence a tvůrčí houževnatosti ostatních spoluhráčů (pomyslné splynutí hudebních duší – perkusí a bicích aka Dvořáček-Macht je jen jeden z důkazů tohoto tvrzení). V tomto kontextu nejde zdaleka jen o nahodilé skládání rytmických ploch, překvapivých zvratů prostých nenadálých přechodů, ale především o přirozené muzikantské souznění. Vydatnou podporou v tomto hudebním rozjímání je i volně plynoucí text, který oproti dřívějším albům vychází z větší části z autorské dílny Vladimíra Václavka nebo z pera Tanji Ebeling.

Takto nakročené album zní i po opakovaném poslechu jako neopakovatelný jam. A pokud bude tento Václavkův směr ryzího muzikantství a hudební volnosti pokračovat dalším obdobným krokem, máme se ještě jistě na co těšit…

 

hodnocení: *****

wap09

http://www.metropolislive.cz/detail/5834/


Back
SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×