Reprezent - Jaroslav Špulák - Právo 14.6.2008

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Pro skupinu Gipsy.cz nebylo jistě jednoduché vejít do studia v době, kdy od ní hudební i mimohudební svět očekával uměleckou evoluci i zásadní politický názor. Novinka Reprezent pokračuje v chůzi po vytyčené stezce. Gipsy.cz rázně posunuli svůj hudební výraz a v textech mají očekávané a nesporně potřebné sdělení. Výsledkem je vydařené album, na němž je třeba ocenit především všeobecnou citlivost.


Prostřednictvím frontmana Radoslava „Gipsyho“ Bangy i houslisty Vojtěcha Lavičky, kteří se vyjadřovali především ke kauze Čunek, se totiž kapala v minulých měsících dostala do situace, kdy funguje jako komentátorka nejrůznějších situací ve společnosti a dělá jí to zjevně dobře.

Spojit hip-hop a romskou hudbu je sice zajímavé, ale vystačit jen s tím nelze více než na jednu desku. Kdyby Reprezent byla opřena pouze o tyto dva stavební prvky, propadla by, v lepším případě přinesla stagnaci. Gipsy.cz se proto pohnuli kupředu.

K již smíchanému přimíchali další ingredience – ska do Barvoslepýho světa, soul do Dokud ještě dejchám či Reprezent, dechovku do Na cigánske svatbe či Vítej, hebkou melodiku do Dobrý den.


Album proslavila skladba o Čunkovi

Je to barevnější deska než ta předešlá. Její síla je v autorském rozhledu i lehkosti, s jakými autoři hudby k inspiracím a stylům přistupují. Dogma je romská muzika a profesní zručnost, pak už nic. Veselé skladby střídají balady či zasmušilé písně, barevnost hlasů zajišťují zejména hiphopové části, které si o takovou porci pestrosti přirozeně říkají.

Texty zpěváka Radoslava Bangy stojí na hiphopové prvoplánovosti, tedy nutnosti rýmovat stůj co stůj, i když je to třeba hloupé. Jelikož má ale Banga dost témat, o nichž chce hovořit, obsah sdělení často přebíjí formu. Přitom to není vysloveně záměr: takhle to dopadne, když má umělec potřebu hovořit k věci. Mimochodem, skladba Barvoslepej svět je v tomto ohledu doslova reprezentativní.

Gipsy.cz se sympaticky nespokojili s tím, že jsou dobrá značka se zkušenostmi ze světa. Mohli s tím sice vydržet klidně další dva roky, jenomže touha popojet byla silnější. Desku nahráli odpovědně. Plodem jejich cílevědomosti je kvalita, která přesně sedne současnému hudebnímu světu milujícímu world music v jakékoli podobě.

Jaroslav Špulák,Právo




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×