Malý kluk - Antonín Kocábek - Týden.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Moravská skupina na pomezí folku a čehokoli jiného (nejčastěji padá slovní spojení "elektrofolk", ale je to zjednodušující) oplývá dnes neobvyklou aktivitou: druhé album vydala už pouhý rok po debutu. Zároveň se otevřeně přiznává, že skladby vznikaly "do šuplíku" v posledních šesti letech. Což ovšem z poslechu ani v nejmenším není patrné. Intimní a poetické i neobyčejnou lehkostí nadnášené a provzdušněné skladby pracují stejně s melancholií, jako s optimismem a potvrzují, že povedený loňský debut nebyl jen dílem náhody.

Album předznamenala skvělá skladba Lullaby, kde díky použité angličtině vystupuje na povrch mezinárodní potenciál. Bez sebemenší křečovitosti se tu míchají žánry, používají samply stejně jako čistě akustické nástroje, dechy, akordeon i mandolína. V pomalejších polohách se nelze zbavit asociací na Bratry Orffovy, ale svižné a optimismem stříkající pasáže ony asociace zas rychle zahánějí. Aranžérská barevnost zas může nechat vzpomenout na jiné bratry -  Ebenovy.  To vše je ale jen přibližné: celkový obraz vystupuje stále jasněji v původních barvách a použité prvky se slévají v sebevědomý a netuctový tvar.

Vlastně ani není důležité, že ubylo folkrocku a přibylo prvků folkotroniky; skvělé je, že zůstala zachována určitá tajuplnost, hravost a chuť experimentovat, a hlavně pokora. Tam kde - snad jen náhodou -  chybí (třeba ve skladbě Kdovíkam), kouzlo se najednou vytratí a zůstane jen silácká póza a  laciná hospodská halekačka s rádobyfilozofujícím mudrováním na téma, které už dávno lépe zpracoval Karel Plíhal.

Všudypřítomná trubka spolehlivě dodává nálady, až urputný zpěv občas připomene kladenské Zrní, ale základem je citlivě pojatá písnička. Dvojice té první a poslední, které nahrávku ohraničují, prozrazují, že největším nepřítelem skupiny jsou její ambice, zatímco nejlepší je naopak tam, kde o nic neusiluje: v písních Za komín nebo V šuplících. To vše naznačuje, že příště by se kapela neměla bát přizvat producenta, který by ji pomohl posunout se dál. Samozřejmě producenta s vkusem, nejlépe takového, který bude oplývat razantností a chutí vyházet všechen balast.

 

Antonín Kocábek

 

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/podzimni-sentiment-zralych-muzu-i-malych-kluku_292080.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×