Malý kluk - Jiří Karban - kultura21.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

 Melancholie a tajemství, to je Listolet!

Kapela Listolet si albem Malý kluk řekla o zvýšenou pozornost vnímavějších posluchačů. Nastražit uši by měli i dramaturgové klubových programů, stejně jako organizátoři velkých festivalů. Nenápadná hvězda je tu!


 

Pro tvorbu muzikantů z moravského jihu jsou určující dvě slova: melancholie a tajemství. Najdete je v hudbě i textech. Muzika působí jako citlivě propracovaná zvukomalba. Nástroje akustické se proplétají se střídmou (ale účinnou!) elektronikou. Zadumané pasáže s šeptavým vokálem přecházejí v téměř taneční rytmy a zpěvné refrény. Nejsilnějším kořením je trubka. Připomíná toho, kdo se vás snaží vyvést z tmavých zákoutí. A dál - smutek se střídá se záblesky naděje. Jistě, nálady a pocity jsou různé… Takhle nějak vypadá kresba skutečného života.


Při poslechu hudby a textů (ve vynalézavosti se obě složky doplňují) máte pocit, že jste se ocitli v hledání čehosi. Jako by vás někdo přibral na výpravu za něčím, co ubývá a mizí. Něco tajemného je ve vzduchu. Snad nezodpovězené otázky, které vám občas přijdou na mysl.



Co je důležité, ve vnitřní krajině této kapely hraje podstatnou roli příroda, rodové kořeny a všudypřítomná pokora před něčím, co je nad námi.

„Postavili dům/ a bydleli v něm po mnoho generací/ pak dali sbohem jezevcům/ a dům se do přírody vrací…“ (Postavili dům).

Oproti předešlému albu se Listolet prezentuje výhradně písněmi, které tu nejsou nadbytečné nebo omylem. Každý náhodně vybraný úryvek jednotlivých textů je výzvou k přemýšlení:„Zatím v zázemí/ si páskou lepící/ léčí poutník zraněný/ svoje těžká zranění/ a tam kousek dál/ v roličkách skořicí/ spí poutníci maličcí/ kam bych měl ještě jít/ zavřu oči teď/ a křídla obálek mi řeknou leť (Tam kde roste kmín)“.

Nutno upozornit, že vymýšlet „čistou“ žánrovou krabičku pro tuto pozoruhodnou a slibnou kapelu je ztrátou času. Na své si přijdou příznivci nekýčovitého folku, rocku, jazzu… Největší radost toto album udělá přátelům cvrčků, ale to lze pochopit až při pozorném poslechu. Nezbývá tedy, než se vydat na cestu a začít pátrat. Potkáme se?

Jiří Karban
Hodnocení: 85 %


http://www.kultura21.cz/hudba/8253-melancholie-a-tajemstvi-to-je-listolet-




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×