Šunen Savore - Tomáš S. Polívka - UNI

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Spíš večerní pohoda než rozbouřené vášně, spíše tichý, optimistický rozhovor spřízněnců než vyzývavé volání, jak by snad naznačoval název alba ŠUNEN SAVORE – Slyšte všichni (Indies Scope, 2012, 58:12). Ida Kelarová po albu Romská balada (2010) opět oživila projekt Jazz Famelia, nicméně pouhou návaznost na „rom-jazzovou“ nahrávku Aven Bachtale (2009) nečekejte. Novinka mnohem více inklinuje k současné romské písni, ve které jazz sice tvoří výrazné koření, ale až na pár výjimek (například latin-jazzové kousky Calo džives a Kamiben) nikoliv páteř – nebo, ehm, rožeň, abychom zachovali symboliku. Jakoby decentní jazzový klubík spontánně vznikl kolem táborového ohně. A zní to skvěle!
Protentokrát zmizel i charakteristický „smutek“ Romské balady či Starých slz a s ním také vypjatá interpretace. Ida Kelarová, autor téměř poloviny písní Desiderius Dužda a hosté jako zpěvačka Marie Duždová či zpěvák Oto Bunda (nositel slavné rodinné tradice cimbálových muzik) si tentokrát vyhráli především s jemnými, vícehlasými vokály, podmalovanými uvolněným klavírem Ondreje Krajňáka. V případě písně Džava mange dojde dokonce na průzračné aranžmá a capella. Swingující kontrabas a bicí se vlastně poprvé prosadí až ve čtvrté skladbě Sako džanel – a rytmika vyznívá snad tím brilantněji, čím méně se dere do popředí.
Na albu se mihli i zástupci zdejší „mladší“ jazzové generace, zvláště hezká sólka vystřihl trombonista Štěpán Janoušek. Mimořádnou pozornost ovšem zaslouží v Srbsku narozený, ve Švédsku působící akordeonista Lelo Nika. Exceluje v procítěných, křehkých vyhrávkách Le man peha, uznalé poklesnutí čelisti vyvolají sóla v Šargi čik či Soske mange naphenes, nemluvě o zdivočelém finále písně Sako džives, jediné tradicionalistické skočné výjimce poklidného alba.
    Už od dob Djanga Reinhardta asi není třeba zdůrazňovat, že jazzový živel a romský živel dokáží vytvořit úžasnou symbiózu. Nicméně pokud hledáme aktuální důkaz z domácího prostředí a přitom s nadnárodní platností, stačí si poslechnout tuhle povedenou desku.


Tomáš S. Polívka




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×