Bongo BomBarďák - Evžen Müller - countryworld.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Snad v žádném hudebním stylu nenapoví obal tolik, jako u písniček určených dětem. Podbízivost a kýčovitost obalu je v tomto případě zpravidla přímo úměrná podbízivosti a kýčovitosti obsahu. Kreslený chlapík pod nápisem 3B Bongo Bombarďák ale vyhlíží docela obyčejně a nejnápadnější bytostí je veselý zubatý šnek s komínkem a třemi malilinkatými postavičkami na ulitě. Pro ty, kteří neznají minulé CD 3B Bongo BonBoniéra, napovězme: 3B je virtuální trio (Bibi, best Boy a Bongo), které spolu s Bombarďákem představuje pestrou kolekci písniček určených dětem a jejich rodičům. Celý projekt má také vlastní web.
 
Jednotlivé písničky uvádějí Bombarďákovy hlášky a pomáhají překlenout někdy doslova propastné stylové zvraty. Třeba po úvodním folkově křehkém Montyho Šnekovi následuje bluesový rap Nuck Chorris Bandu Ty vogo! Rozvernou vokální hříčku Mravenci v podání Yellow Sisters střídají rozjuchaní Bezobratři s notoricky známou Komáři se ženili. A aby toho nebylo málo, semele Jablkoň svým typickým způsobem folk, rock, alternativu i lidovku do dvouminutové pakárny o tom, jak ztratila kobyla mobila. Někdy zpívají autoři, jindy děti, přesto vše do sebe báječně zapadá.
 
Mezi osmnácti písněmi je několik s doslova hitovými ambicemi. Olda Krejčoves alias Okrej napsal jednoduchý popěvek Tři kopečky zmrzliny zabírající hned na první poslech (podobně jako kdysi stejný počet čuníků). Westernově laděná Zlatá horečka Květů o „tvrdých“ chlapech („Chlapci z Rikatáda – nastydla jim záda…“) nebo lehce morbidní Dušičky Slávka Janouška („Babičce jak loni zmrzly chryzantémy / to musí být velká zima v černé zemi…“) jsou dílka podobně nezapomenutelná.
 
Trochu nenápadně se na Bongo Bombarďákovi ukrývají další perly: Snivá a poetická Balónem od kapely Obří broskev, vtipně vypointovaná Prázdninová od Žambochů. Hezké verše Lady Šimíčkové zaznívají v romantické Mořské poště, kterou zpívá spolu s Ivo Cicvárkem: „Někdy je těžké srdci poručit / lepší jej poslat vodou, než jen vodu čeřit / co svěříš moři, moře doručí /nutné jsou jen dvě věci – zazátkovat, věřit…“
 
Na album se vloudilo milé zpestření ve slovenštině – Mestečko Kroch Kroch. A protože některá slovenská slova mohou být pro malé našince neznámá, doplňuje písničku i krátký jazykový test na webu.
 
3B Bongo Bombarďák je sice určen pro dětské posluchače, ale své si na něm najdou i ti odrostlejší. Poezie a hravost v textech nabízejí dobrou příležitost vrátit se alespoň na chvíli do dětských let. Ke zdaru povedeného projektu přispěl také autor obalu a řady výstižných a milých ilustrací Rudolf Brančovský ze skupiny Poletíme?
 
A ještě jedna aktualita na závěr. Hledáte-li další vtipné písničky plné nápadů pro děti, můžete se poohlédnout po novince Kašpárka v rohlíku, který v těchto dnech vydává své třetí album s názvem Ten Halywůd a slibuje hudební výlety do mnoha filmových žánrů – hororu, scifi, milostného příběhu i kovbojky. Mimochodem, na stránce http://indies.eu/katalog/zanry/17/detske-childrens/ najdete i slušnou řádku dalších (a často více než povedených) cédéček určených dětem.

 Evžen Müller

http://www.countryworld.cz/viewclanek.php?id=3658




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×