Kalná - Karel Souček - www.golias.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Už titulní strana bookletu nového alba skupiny Ladě s názvem Kalná se vám zadře pod kůži. Syrová, autentická fotografie. A co teprve tucet na desce zaznamenaných písní. Ty si pozorný a otevřený posluchač prožije se vším všudy a rozhodně na ně dlouho nezapomene.
     Slova alternativa se u nás hodně lidí bojí, ale v případě severomoravské kapely Ladě není strach na místě. Pětice muzikantů v čele s osobitým básníkem a zpěvákem Michaelem Kubesou si nehraje na zneuznané a okolím nepochopené intelektuály, kteří dělají muziku jen sami pro sebe bez ohledu na posluchače. Jejich muzika je sdílná, i když vyžaduje soustředěný a opakovaný poslech. Trocha námahy a času však určitě stojí za to.
     Věrnou představu o kapele a její tvorbě si mohou posluchači udělat již na základě úvodní, více než osmiminutové skladby Kalná. Nabízí všechno, co je pro skupinu typické. Magicky pomalý rozjezd, střídání syrové a něžné nálady, změny rytmu, tempa i atmosféry, undergroundové opakování hudebních figur, drsné i křehké pasáže.
    A pak ten Kubesův zpěv. Jasně že není žádný školený, technicky dokonalý zpěvák, ale během jedné písničky dokáže vystřídat tolik poloh, které někteří zpěváci nepoužijí za celou kariéru. Ponurá recitace, drsný, vypjatý, jemný, zemitý, naléhavý i procítěný zpěv.
    Následující píseň Česká je jemnou, téměř folkovou baladou s několika vypjatými pasážemi. Hodně vstřícná písnička. S ní kontrastuje tvrdě rockový úvod skladby Sere pes Soňa. Underground, vyvolávající vzpomínky na Plastiky, a do toho si muzikanti klidně střihnou hodně melodický refrén. Hrají, jak to cítí.
    Je to asi tím se ubírá v líném a pomalém tempu, přitom se jedná o skladbu plnou silného vnitřního napětí. Do rocku směřuje alternativní a velice propracované Jaro, pomalou skladbu Vleklé Lulula zdobí melancholická nálada. Po instrumentálce 7 následuje mrazivá Tvář studu, kterou střídá pochmurná a atmosféru Sudet navozující píseň Ze Sudet.
     Vstřícně vyznívá rocková Lorrainne, křehké a poetické Ostravě nechybí náležitá gradace a celou desku uzavírá folkový šanson V ulicích se sní.
     Album Kalná drží díky své poetice při sobě, i když jsou pro něj typické kontrasty mezi něžnými a syrovými pasážemi, mezi texty o úzkosti a naději. Skvělou práci odvádí zejména vynikající kytarista Petr Uvira a baskytarista Jiří Pater.
    Dalším spojovacím článkem je výše zmíněný zpěv. A také poetické texty, nabízející silné pocity a až surrealistické obrazy. Některá spojení znějí hodně originálně („... a Věřin prs je bílý jako Ladův kraj“). Ve spojení s exaltovaným zpěvem mají opravdu grády. To ostatně platí pro všechny písně formace Ladě.


Karel Souček
Hodnocení: 4 hvězdičky – žiletky chlapců z Moravy
Skladby: Kalná, Česká, Sere pes Soňa, Je to asi tím, Jaro, Vleklé lulula, 7, Tvář studu, Ze Sudet, Lorrainne, Ostrava, V ulicích se sní

 

www.golias.cz

 




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×