Mário Bihári &Bachtale Apsa - Karel Souček - www.golias.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Romský muzikant Mário Bihári vyzrál nejen pod vlivem Zuzany Navarové, s níž působil ve skupině KOA, v nepřehlédnutelnou osobnost. Výborně zpívá, hraje na akordeon a piáno, aranžuje a skládá. Všechny své talenty, doplněné o silné charisma, již dva roky uplatňuje v romské kapele Bachtale Apsa, s níž nyní natočil nové album nazvané Mário Bihári&Bachtale Apsa.
    Toto spojení funguje dokonale a je prospěšné pro obě strany. Nevidomému zpěvákovi se dostává temperamentního doprovodu, skupině pak nástrojové pestrosti a bohatosti. Biháriho instrumenty a především jeho nápaditá hra na ně je základem prakticky všech čtrnácti na desku nahraných písní.
     Živé album bylo pořízeno na loňském koncertě v pražské kavárně Carpe Diem a atmosféra, což je patrné i z nahrávky, tam musela být báječná. Tomu se samozřejmě nelze divit, protože hudba kapely je natolik spontánní, že musí strhnout a rozpálit každého.
    Podařilo se to hned úvodní vypalovačkou Šukar jakha, které dominuje živelný zpěv Sáry Kaliášové a Biháriho akordeon. Propracovaná skladba Ederlezi vyznívá klidněji, ale i v ní je velká síla a temperament. Jen se drží trochu zpátky. Pomalejší je i Šutka, kde se poprvé výrazně uplatňuje zpěv Mária Biháriho. Syrový, emocemi přeplněný, od srdce.
    Ideální je, když se oba vokály doplňují. Jako třeba v následné a hodně temperamentní písni Me tut na khamav. Ač je Sářin otevřenější, jasnější, průraznější, k Máriově drsnějšímu se výborně hodí, vzájemně ladí. Když to oba rozbalí naplno, je to jízda, při které posluchačům naskakuje husí kůže.
     Na albu se střídají pomalejší, hodně naléhavé písničky (Koda drom, Odmukh mange, Baroro – i když také ty bývají vygradované) se skočnými, energickými, rytmicky strhujícími songy (Odi kali mačkica, Duj duj dešuduj, Sášenka Mášenka). Kromě tradiční romské hudby dostává prostor i jazz, nejvíce ve skladbách Koda drom, Odmukh mange nebo Evo bičhav mange fotka.
    Většina skladeb představuje lidovou hudbu balkánských, maďarských, rumunských i slovenských Romů, ale aranže, pod nimiž jsou podepsáni jednotliví členové kapely, vyznívají moderně. Skladbou Baroro přispěl i Mário Bihári a největší pochvalou je, že bez četby bookletu by ji nikdo od tradicionálů nerozeznal. I v ní je hodně citu, naléhavosti i živelnosti.
    Kromě Biháriho a Kaliášové účinkují v kapele Bachtale Apsa kytarista Petr Horvát, baskytarista František Raba a perkusionista Radek Sivák. Všichni členové hrají naplno, ale přesto s velkou lehkostí a samozřejmostí. I proto je celá nahrávka velice spontánní a radostná. I ze smutku se totiž umí Romové vyzpívat, ostatně v překladu znamená jméno skupiny Šťastné slzy.

Hodnocení: 4 hvězdičky – tyhle slzy jsou fakt šťastné

Karel Souček - www.golias.cz




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×