Jananas - Eva Beránková - Topzine.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Recenze debutové desky skupiny Jananas. To jsou vtipné texty i chytlavé melodie

Janu Infeldovou jsem donedávna znala jen jako jednu z mnoha seriálových tváří.  Že také zpívá a společně se svými dvěma spoluhráči tvoří skupinu Jananas, pro mě bylo překvapením. Když v souvislosti s jejich novou deskou začaly vycházet zprávy o nejvýraznější naději českého folku, moje zvědavost se znásobila.

Jananas svůj debut, předcházený dvěma demo alby, nijak neuspěchali. „Nechtěli jsme splašeně nahrát první písně, které jsme vymysleli,“ říká kytarista Jan Vávra ke vzniku desky, jejíž nahrávání probíhalo od března do listopadu loňského roku. Album produkoval Martin Ledvina, který spolupracuje například s Anetou Langerovou nebo loňským objevem, zpěvačkou Debbie. Ve studiu i na únorovém křtu trio doprovodil bubeník Marek Fryčák.

Celé desce jasně dominuje nezaměnitelný hlas Jany Infeldové. Tomu je ostatně věnován i jeden ze tří hudebních medailonků, které v průběhu desky představují tři hlavní aktéry představení – kromě zpěvačky také kytaristu Jana Vávru a baskytaristu Jaromíra Fulneka. „Dneska si mě v telefonu spletli s mým bráchou… Mám prostě takovej hlas,“ sebeironicky chraptí v jednom ze tří předělů zpěvačka.

O teatrálním projevu Jana tvrdí, že je její přirozeností. To je znát především v písničkách s větší dávkou ironie a nadsázky. Příkladem může být Raut, ke kterému skupina před pár dny natočila videoklip. Podobnou hlasovou akrobacii od vyšponovaných výšek po recitativ předvádí zpěvačka v písničce Model nebo Senior Freestyle, kde posluchačům přibližuje revoluci v životě osmdesátiletého důchodce.

Docela odlišný výraz přináší vesměs pomalejší Pražské jaro, doprovázené dětským sborem, S.P.A.M., Zálohovaná nebo Zapatama, kterou dokresluje zvuk smyčců. Texty pomalejších písniček nejsou zatížené prvoplánovou snahou o vtip. I když v nich nechybí hra se slovy, jsou poetičtější a humor v nich jemnější. Jana Infeldová tady více zpívá, než hraje, což jen prospívá líbivosti vyšších tónů.

Originalita se Jananasu upřít nedá

Texty jsou pro tvorbu Jananas celkem zásadní. Přestože deska obsahuje většinou chytlavé melodie, beze slov by byl dojem z písní poloviční. Jestli o polovinu lepší nebo horší, záleží na tom, zda jste s Jananas naladěni na stejnou vlnu. Slovní přesmyčky a hříčky Jany Infeldové a kytaristy Jana Vávry jsou povedené, bylo by ale přehnané čekat, že každého zlomí v pase. V písničce Model se možná potichu přikrade dojem recyklace Ivana Mládka, jinak se dá říct, že jsou Jananas originální. Někdy používané srovnání s Xindlem X není úplně na místě. Jejich textové i hudební pojetí se poměrně liší.

Originalita se Jananas upřít nedá, s přelomovostí, kterou kapela při silvestrovském vydání desky v nadsázce avizovala, je lepší být opatrnější. Jestliže je pro vás humor v hudbě vítaným odlehčením, nové album by vám nemělo utéct. Pokud dáváte přednost niternějšímu podání lehce depresivních textů a humor uznáváte spíše černý, s Jananas si do noty asi úplně nepadnete. Zaujmout vás pak můžou některé z pomalejších písniček. S inspirací v různých stylech i tématech je deska dost pestrá, aby si v ní každý něco našel.

 

Eva Beránková

http://www.topzine.cz/recenze-debutove-desky-skupiny-jananas-to-jsou-vtipne-texty-i-chytlave-melodie/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×