Sens - Milan Šefl - Tydeník rozhlas

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Čirá krása Tara Fuki

Ženské violoncellové duo Tara Fuki patří k ozdobám hudební alternativy už deset let. A nejen na české scéně. Od svých začátků se Dorota Barová a Andrea Konstankiewicz bez obav vydávají do blízkého i vzdálenějšího zahraničí, a tak jim už naslouchala bez přehánění celá Evropa, včetně publika na veletrhu Womex v Seville, kde vystoupily jako vůbec první česká kapela.

Když se Andrea Konstankiewicz před pár lety provdala do Francie, ubylo koncertů a samozřejmě se zkomplikovala i samotná existence souboru, k níž neodmyslitelně patří i proces hledání a nalézání nových tvůrčích cest v muzikantských zkušebnách v důsledku vedoucí ke vzniku nových nahrávek. Dora a Andrea se naštěstí nerozešly a jejich nové album Sens (vydavatel Indies Scope) je mimo jiné důkazem, že umělecké partnerství může v době vzmachu moderních komunikačních technologií dobře fungovat i na dálku.
Zatímco předešlá, v pořadí třetí deska Auris vykročila také díky řadě přizvaných Dorota + Andrea = Tara Fukihostujících hudebníků až k probarvené fúzi jazzu, vážné hudby a world music, na čerstvé nahrávce jako by protagonistky zavelely čelem vzad. Žádní hosté, jen dvě cella a navrch zvukové smyčky a další efekty (pravda, v jedné ze dvou čistých improvizací alba zaslechneme i perkusivní nástroj hang). A taky žádné žánrové výšlapy, naopak – návrat k romanticky rozevlátému dialogu nástrojů a hlasů, melancholickému souznění s polskými texty Doroty Barové a oběti Varšavského povstání Krysztofa Kamila Baczyńského, jehož verše zhudebňují Tara Fuki rovněž odedávna.

V písních Moje serduszko či titulní skladbě dosahuje jedna z našich nejpozoruhodnějších formací působivosti srovnatelné jen s nejlepšími skladbami z dosud nepřekonaného prvního alba Piosenki do snu. Tara Fuki jsou v těchto uhrančivých okamžicích synonymem pro čirou krásu.

Milan Šefl
 

http://www.radioservis-as.cz/tydenik/50_porid.htm




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×