Hu - Iveta Svobodová - Informuji.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Skupina Dva poprvé představila výběr písní z nového alba s názvem Hu

Hu zní jako pravěký výraz. V podstatě nejste daleko od pravdy, pokud si to myslíte. Toto v pořadí třetí album dua Dva v jejich jazyce znamená první slabiku, kterou vyloudila lidská bytost. Když si odmyslíme cestu do pravěku, stačí nám úplně bohatě kratší vzdálenost, třeba do některé ze zoologických zahrad, poněvadž  tak mluví i opice a sovy. Ať už se jednalo o záměr či jen momentální záblesk náhlé kreativní inspirace, Hu nese skutečně mnoho zvířecích zvuků a podivných hudebních prvků, na první dojem zdánlivě nerozluštitelných a velmi šikovně implikovaných. Avšak, po každém dalším poslechu, objevíte  navazující dílek, který tvoří celé toto hudební domino, jenž plyne celistvě za pomocí velmi výrazných originálních starých nástrojů, zpěvu s neexistující řečí a sofistikovaných zvuků. Na rozdíl od předchozího spíše folklórově zaměřeného alba Fonók z roku 2008, se na současném Hu rýsuje koncept popu z neexistujících rádií. I toto album produkoval berlínský producent Jayrope. Po pravdě, nikoho příhodnějšího si pro tuto originální směsici hudby snad ani nelze představit. Stejně jako vás ohromí Berlín a jeho atmosféra svou jedinečnou tváří, zapadá i tato hudba do berlínských kategorií. Zřejmě i z tohoto důvodu si hudbu DVA vybrala do své reklamní kampaně pro německý trh firma Deutsche Telekom.

Nechme se překvapit, zda nově vydané Hu, 25.9. 2010, předčí předchozí Fonók, které ocenila nadšeně i kritika a získalo nominaci na cenu Anděl 2008. Také se objevilo na čtvrtém místě nejlepších česko – slovenských desek uplynulé dekády dle redaktorů Musicserveru. Nové album však stoprocentně ocení všichni „androši“ a hudební „inťouši“. Možná se setká s úspěchem i u skalních fandů Lady Gagy, pokud jim to míra povrchnosti dovolí. A koneckonců, všichni, kdo zbožňují Madonnu a její hiphopovou odnož, ti, jenž milují Cocorosie, obdivují raného Davida Bowieho a jeho výlety na měsíc, a v neposlední řadě vyznavače pořádné nálože world music s mixem ovčích, opičích, papouščích, vlčích a hmyzích zvuků. Dále na albu zazní zvuky letícího letadla, bučící krávy, čmelák i soused včelař, který hrává na 150 let starou trumpetu. Krom autentických zvuků z přírodní scenérie za oknem chalupy ještě kapela využila všelijaké staré nádobí a vybavení jako konve a lahve.

Album si použitím starých technologií a přispění Jayropeho producentského umu zachovává domáckou atmosféru. Vychází u labelu Indies Scope Records.

Podle živé ukázky ve stylu MTV Unplugged v divadle Rubín, která se uskutečnila 23.9. 2010, lze vypozorovat vysoké ambice interpretů, ačkoliv oni dva působí, jakoby jim všechen ten úspěch vůbec nezkazil nic v jejich lidské image pohodářů, kteří hudbou žijí a skutečně je vše kolem ní moc baví. Některé skladby vám možná budou připadat povědomé, ať už hudebním stylem (kapela Cocorosie) nebo vás přimějí k zamyšlení, zda by se nehodily perfektně do soundtracku tvůrců Monty Pythonova létajícího cirkusu. Poněkud obtížně zařaditelné a pojmenovatelné, až na jasně zřetelné slabiky jako třeba: Tatanc, Tihop, Huhu, Tralala a Uhuč.

Každá skladba působí jako výlet do úplně jiného filmu nebo galaxie a to vše vždy s nějakou zajímavou příměsí. Například Tropical animals je na pomezí country, jungle, folkloru a veselé world music v ZOO. Tihop vás zprvu nenechá na pochybách, že posloucháte hudbu ze Skandinávie ve stylu kapely Vertina, ale velmi záhy naskočí hip hopový rap, na nějž v krátké chvíli opět navazuje líbezný vokál a přidává se další pestrá škála zvuků. Desátá na albu s nejpříznačnějším názvem Huhu vás odnese doprostřed pralesa, ve kterém právě promítají Imaginárium dr. Parnasse. A ještě lehce prozradím v pořadí dvanáctou pojmenovanou Uhuh, která začíná v kleci papoušků a velmi jemně přejde do hlomození s rytmickým zpěvem, jenž možná někomu připomene film Hříšný tanec, konkrétně sekvenci, když se na pódiu připravuje na závěrečné vystoupení sestra hlavní hrdinky příběhu, Lisa. To vše ve směsi s vokály Edith Piaf, které po bližším prozkoumání samozřejmě vůbec nejsou francouzské. Celkem na vaše uši zaútočí 13 skladeb. Pokud vám chybí ještě Pán prstenů nebo Jurský park, tak vás uklidním rovnou, také by se našel. Kde? To neprozradím. Zkuste hledat na vlastní pěst.

Nějak podobně si představuji zhudebnění všech pěti dílů Stopařova průvodce galaxií. A jako třešničku na dortu HUHU koktejl z komedie Čtyři vraždy stačí drahoušku. Proč ta obrazová přirovnání? Jestliže vám to připadá matoucí, opak je pravdou. Sama kapela doplnila své album velmi pozoruhodnými kresbami jako pomocným výkladovým slovníkem ve tvaru čtvercových kartiček s očíslovanými názvy skladeb.

Aby to nevyznělo, že se jedná o napodobeniny, což v žádném případě nejsou, uvedu na pravou míru ještě tvůrčí impulz pro vznik mnoha písní na tomto albu. Ve chvíli, kdy se Dva soustředili na letošní turné na tropickém ostrově Réunion, chtěli, aby většina písní vznikla tam. Z praktickým důvodu nakonec vzniklo album v květnu v Pardubicích, aby nemuselo duo slevovat ze svých představ. Z tohoto důvodu album vládne zejména tropickou atmosférou. Živočišnost, procítěná až na kost. Silné zážitky přenesené do hudby. Hodně se zde sampluje. Používá se nečekaný kontext a změny k nepoznání. Svébytné a propracované písňové tvary plné zpěvu ve vlastních jazycích. Jedná se o kousek, kde si každý najde něco.

Jestliže si rádi hrajete na badatele a dobrodruhy typu archeologa Indiany Jonese v hudebním prostoru, pak je tohle album přesně pro vás. Existuje mnoho důvodů, proč ho mít, i když vím o jednom, proč ne. Jste konzervativní? Pak zkuste nejprve poslech v rádiu. Tahle záležitost je zkrátka pro hudební fajnšmekry.

Živě se fanouškům představí na svém turné HU 15.10.2010 v Kopřivnici. Pro více informací ohledně termínů celého turné se podívejte na jejich web.

Iveta Svobodová

http://www.informuji.cz/clanky/332-skupina-dva-poprve-predstavila-vyber-pisni-z-noveho-alba-s-nazvem-hu/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×