Hu - Jakub Pech - Houser

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Pardubické duo Dva právě po dvou letech vydává nové album HU. Jeho konceptem je zachycení popu z neexistujících rádií. Protože však přeci jen obsahuje vlivy z nám známého světa, je mnohem spíš interpretací pozemského vysílání, které na vzdálené planetě zachytili fascinovaní mimozemšťané.

Bára a Jan Kratochvílovi skutečně jsou na naší hudební scéně v dobrém slova smyslu „ufouni“. A protože takové rádiové vysílání letí vesmírem nějaký ten pátek, zazní navzdory modernosti na Hu občas ozvěna několik desetiletí staré atmosféry – například druhý hlas v ledovém „Baltiku“. Retro feeling podporuje vydatné využití analogových prvků v nahrávacím řetězci.

Vedle chytlavých melodií Dva do svých písní zakomponovávají i různé ruchy, které se zrovna vloudí do přijímaného signálu. Hned v úvodním kousku „Animak“ se tak zprvu trochu iritující zvuk škrábnutého CDčka kouzelně promění ve funkční rytmický prvek.

Jak se do tohoto pomyslného éteru dostaly hlasy zvířátek, je už dočista jiný příběh. Když se deska natáčí na chalupě v podještědí, stačí vystrčit mikrofon z okna (bučení pasoucích se krav v „HuHu“). Ovšem takové lo-fi elektronické zařehtání koně v „Hap Hej“ je jasnou výpůjčkou od zahraničních kolegyň CocoRosie.

Kapitolou samou pro sebe je esoterický jazyk freak-folkového tandemu - jakési esperanto s ugrofinským nádechem. Od úspěšného Fonóku se ještě zlepšila jak slovní zásoba, tak syntax. K předání zážitků, které jsou vlastně cestovatelskými záznamy, někdy potřebují několik slok, jindy jen větu či pouhý výkřik.
img

Sülle trot, sülle trahlen sjefal
Sülle trot, sülle trahlen sjefal
(Text písně "Baltik")

Originální je i obal alba, který místo obvyklého bookletu nabízí sadu graficky zdařilých kartiček, z nichž každá je věnovaná jedné písni. Jedna strana je vždy abstraktní a barevná, na druhé jsou černobílé figurální kresby a text. Pro větší srozumitelnost je vždy zpívaný pajazyk přeložen do češtiny a angličtiny. Jako bonus jsou tři z těchto čtvercových karet připraveny jako pohlednice s předtištěným zvířecím oslovením „Hu!“. Je třeba pečlivě vybírat, komu takový pozdrav (třeba z dovolené) pošleme.

Kapela chtěla natočit tu „nejveselejší desku všech dob“, ale sama přiznává, že se do výsledku propašovaly melancholické momenty. A slouží to pochopitelně pro dobro věci – tedy k okořenění radosti a vymezení náladových kontrastů.




Jakub Pech

http://www.houser.cz/hudba/cd/6825-cd-recenze-album-ktere-ma-tvurci-odvahu.htm




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×