obal alba

Seven Psalms

Simon Paul

Bertus / 2023
Žánry: folk, pop
0196587791124
CD 319 Kč
LP 499 Kč

O ALBU

Paul Simon, neúnavný umělec , jeden z nejvlivnějších umělců v dějinách hudby, oznámil vydání svého hudebního díla, Seven Psalms. Dílo Seven Psalms - 33minutová suita o sedmi partech , koncipována jako jedna skladba , přesahuje naprosto koncept „alba.“ Novinka natočena výhradně na akustické nástroje , a to převážně v podání Paula, předvádějící Simonovo umění v jeho nejlepší a nejúžasnější podobě, s důrazem na jednoduchost : Paulův hlas a kytaru. Ohromující dílo, poutavé a meditativní, téměř hymnická zvuková kulisa, umocněné Paulovými texty, jež poskytují gravitační centrum pro konstelace zvuků utkaných z kytarových strun a dalších akustických nástrojů… A též jedinečné spojení sborových prvků vysoce ceněného VOCES8 a krásný vokální projev Edie Brickell. Sedm žalmů, věrných původu žalmů , tentokráte ve zpěvu, sahá až k samotné genezi lidové hudby: žalmům krále Davida. Výsledkem hudební artefakt, který při každém opakovaném poslechu odhaluje množství jemných detailů. Seven Psalms, krůček od všeho, co Paul Simon vydal dříve, se vzpírá kategorizaci. Tón a ducha desky doplňuje umělecké dílo, které obsahuje „Dvě sovy“ od slavného krajináře Thomase Morana. Sedm žalmů a producentská taktovka : Paul Simon a Kyle Crusham!

Skladby:

A1 The Lord
A2 Love Is Like a Braid
A3 My Professional Opinion

B1 Your Forgiveness
B2 Trail of Volcanoes
B3 The Sacred Harp
B4 Wait

Rok vydání: 2023

Spíše než klasické písničkové album vydal písničkář Paul Simon v podobě Seven Psalms půlhodinovou hudební disputaci o víře. Ale nic na způsob kazatelského memorování. Patnáctého ledna léta páně 2019 se Paulu Simonovi zdál sen, v němž mu kdosi sdělil, že pracuje na skladbě s názvem Seven Psalms. Byl to dle jeho vlastních slov sen nesmírně silný a sugestivní. Vnuknutí, ať už přišlo odkudkoliv, vzal zpěvák a skladatel za své a dílo s tímto názvem skutečně natočil a vydal. Jedná se o půlhodinovou píseň, spíše symbolicky rozdělenou do sedmi částí. Ano, sedm žalmů. Subtilní, komorní a éterická nahrávka, postavená zejména na zvuku akustické kytary a Simonově křehkém hlasu, je čímsi na způsob tichého dialogu jednak se sebou samým, jednak s tím, co nás přesahuje. Ať už tomu říkáme cokoliv. Hudba plyne tak lehce, jako kdyby ji Paulu Simonovi „kdosi“ diktoval a on jí dal finální podobu. Z poslechu novinky je patrné, že ji Paul Simon nezamýšlel vydat, nepředcházela jí žádná pečlivá příprava. Tóny a slova se na posluchače snášejí lehce a spontánně, jako kdyby poletovaly prostorem a čekaly, až je někdo opatrně chytí do dlaní a zaznamená na album. Z poslechu novinky je patrné, že ji Paul Simon nezamýšlel vydat, nepředcházela jí žádná pečlivá příprava. Tóny a slova se na posluchače snášejí lehce a spontánně, jako kdyby poletovaly prostorem a čekaly, až je někdo opatrně chytí do dlaní a zaznamená na album. Vyloženě „návod k použití“ nejnovější Simonovo album nepotřebuje, přesto je dobré si uvědomit, že by bylo chybou k němu přistupovat jako k tradiční písničkové desce a chtít od ní nedočkavě zpěvné melodie na první dobrou.

Jakkoliv jsou na ní patrné drobné střihy mezi jednotlivými částmi, je užitečné a potřebné ji vnímat jako celek a všímat si, jak se hudba proměňuje, vyvíjí, nabaluje na sebe další nástroje, občas zabloudí do bluesových vod a takto osvěžena plyne dál.

Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/hudba/paul-simon-recenze.A230524_727111_hudba_jgo



MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folk | Pop

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×