obal alba

Nine Waves

Ye Vagabonds

Bertus / 2022
Žánry: acoustic, folkrock, world music
8C1198
CD 399 Kč
LP 799 Kč

O ALBU

Když zjistíte, kolik irských a britských folkových cen za tak krátkou dobu získali, a dosmějete se tomu, jak si s nimi nevěděli rady, takže půlku odvezli k rodičům, začnete pozorně poslouchat a zprvu vám jejich verze irské tradiční hudby přijde, jak jen to říct….. taková normální; žádný šok a řečem o nové irské folkové vlně, do které patří, moc nerozumíte. Zpívají úžasně, tak, jak to umí jen sourozenci, to je pravda a na kytary, mandolíny, bouzouki a housle hrají, že jim to kdekdo může závidět, stejně ale nemůžete pořád přijít na to, proč vás ti dva bratři tolik přitahují. Přitom je to prosté jako facka: Brían a Diarmuid Mac Gloinnovi jsou tak obyčejní, až jsou naprosto neobyčejní. 

V Dublinu, kam se přesunuli z malého města Carlowa, to okamžitě odhalil irský hudební filmař Myles O'Reilly: o neznámé dvojici natočil skvělý dokument Seven Songs On Six Islands a bratry proslavil videoklipy. Následoval ho Glen Hansard: vzal Ye Vagabonds na turné. Nejvíc o sobě ale dali vědět v dublinské hospodě ve čtvrti Stoneybatter, kde se okolo nich vytvořila nadgenerační komunita, hrající irskou tradiční hudbu po svém, ve společném duchu a porozumění. Patřila do ní třeba zpěvačka Lisa O´Neill nebo skupina Lankum, díky nimž, a samozřejmě také bratrům, si prý mnoho lidí v zemi, ale i mimo Irsko, začalo všímat toho, co se na dublinské scéně odehrává. Pak už jen stačilo, aby se do hry vložil respektovaný, pro folk zapálený britský hudební publicista Tim Chipping. Když poprvé uslyšel Lankum, z nedostatku slov ze sebe jen vysoukal: „Je to krásné a podivné.“ Motto pro nový label River Lea proto dál nehledal. Vznikl po setkání s Geoffem Travisem a Jeannette Lee z legendárního, vždy dopředu hledícího a na žánry nereflektujícího vydavatelství Rough Trade, kteří Timovi navrhli vedení River Lea, nového centra pro z tradic vycházející hudby, takže bylo takřka nemyslitelné, aby Ye Vagabonds s debutovým albem vydaným vlastním nákladem, Timovi unikli.
„Naše vztahy s Rough Trade jsou velmi osobní. Měli jsme obrovské štěstí, když jsme se stali součástí téhle rodiny, protože jako jedna rodina se opravdu cítíme. Být po boku Geoffa a Jeanette, kteří nás obrovsky podporují ve všem, co děláme, je úžasné,“ uvedl Brían po vydání cenami ověnčeného alba The Hare's Lament, pasující Ye Vagabonds definitivně mezi největší zázraky současné irské tradiční hudby. Nebo, jak napsal Myles O'Reilly: „Ye Vagabonds dělají hudbu, která ctí nadčasovou upřímnost s akustickým vyprávěním příběhů u krbu, které bude znít stejně aktuální za sto let jako před stovkou generací.”
Letos na Folkové prázdniny do Náměště nad Oslavou  přivezou bratři nové album Nine Waves, které jim pomáhala natáčet irská muzikantská extratřída a produkoval John Spud Murphy, spojený s Lankum. 

Seznam skladeb 

Tuaim
An Island
Lord Gregory
Blue is the Eye
The Humours of Glin
Go Away and Come Back Hither
Joyáil
Her Mantle So Green
Fuaim
The Munster Jig/Tell Her I Am
Máire Bhán 

Rok vydání: 2022 





MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Acoustic | Folkrock | World music

obal alba

Čankišou

Lé La
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×