obal alba

Moral Hygiene

Ministry

Mystic production / 2021
Žánry: hardcore
NB5464
CD 319 Kč
LP 549 Kč

O ALBU

Nikdo nemohl očekávat, že po roce 2020 bude Al Jourgensen mlčet o vichřici uplynulých 12 měsíců. Jourgensen, který stojí za průkopnickou industriální skupinou Ministry, strávil poslední čtyři desetiletí tím, že používal hudbu jako megafon, aby mobilizoval posluchače k boji za rovná práva, obnovení amerických svobod, odhalování vykořisťování a uvádění pokřivených politiků na pravou míru - na pozadí agresivních riffů, palčivých vokálů a manipulovaných zvuků, aby to dotáhl do konce.

Když Jourgensen sledoval chaos, který postihl svět během vrcholící globální pandemie, a napětí, které vyvolaly jedny z nejdůležitějších voleb v americké historii, využil příležitosti k psaní a strávil karanténu zalezlý ve svém vlastnoručně postaveném domácím studiu - Scheisse Dog Studio - spolu s inženýrem Michaelem Rozonem a přítelkyní Liz Waltonovou, aby vytvořili nejnovější mistrovské dílo Ministry, Moral Hygiene. Deset skladeb na patnáctém studiovém albu, které se nese ve znamení úvodní skladby "Alert Level", v níž se posluchači ptají na otázku "Jak moc jste znepokojeni?", pokrývá celou šíři současných dilemat, jimž lidstvo čelí, a zároveň se zamýšlí nad značným dopadem COVID-19, nevyhnutelnými dopady klimatických změn, důsledky dezinformačních konspirací a sázkami v boji za rasovou rovnost. A co je nejdůležitější, činí tak optikou toho, co s tím vším jako společnost uděláme. "Jediná dobrá věc na tom, když si dáte rok pauzu od jakékoliv společenské aktivity, je, že si opravdu můžete sednout a získat nadhled nad věcmi, na rozdíl od toho, abyste se nechali strhnout okamžikem," říká Jourgensen, "a co se stalo nevyhnutelně jasným, je to, že doba se mění a tento uplynulý rok byl probuzením - a to je velmi dobrá věc. Protože společnost, jak jsme ji znali posledních několik desetiletí, se potřebovala změnit," pokračuje. "Od dob Reagana a obřího Wall Streetu jsme se příliš sblížili s přesvědčením, že chamtivost je dobrá. Společnost skutečně nabrala temný směr a my teď neseme plody tohoto špatného směřování poháněného myšlenkou, že jde jen o mě a ne o ostatní lidi a o to, abych se staral sám o sebe a kašlal na všechno ostatní. Nyní více než kdy jindy potřebujeme morální hygienu. K ní se musíme vrátit, abychom mohli fungovat jako lidský druh na této planetě."

Moral Hygiene přichází v návaznosti na oceňované album Ministry AmeriKKKant z roku 2018 (které Loudwire označil za Jourgensenův vlastní "projev o stavu unie"), které vzniklo jako reakce na zvolení Donalda J. Trumpa prezidentem - i když Jourgensen říká, že toto nové album má spíše informační a reflexivní tón. "U AmeriKKKant jsem byl v šoku, že Trump vyhrál. Nevěděl jsem, co mám dělat, ale věděl jsem, že musím něco udělat. Protože věřím, že pokud jste hudebník nebo umělec, měli byste svým uměním vyjadřovat to, co se kolem vás děje. Bude se to dít, ať už to děláte vědomě, nebo nevědomě. Moral Hygiene však postoupilo ještě dál a stalo se varovným příběhem o tom, co se stane, když nebudeme jednat. Je tam méně vzteku, ale více reflexe a já jsem si přivedl několik hostů, kteří mi pomohli toto vyprávění upevnit."

Kromě angažování dlouholetého spolupracovníka Jello Biafry (Jourgensenova partnera ve vedlejším projektu Lard) do svérázné "Sabotage Is Sex" se jako další host objevuje kytarista Billy Morrison (Billy Idol/Royal Machines) v podání hitu The Stooges "Search & Destroy.”

Nechybí ani bouřlivá skladba "Good Trouble", inspirovaná poselstvím aktivismu a sociální spravedlnosti v posmrtně vydané eseji Johna Lewise, kterou po kongresmanově úmrtí v červenci loňského roku vydaly New York Times.

"Vzpomínám si, jak jsem sledoval zpravodajství o jeho smrti a druhý den jsem viděl, že vyšel celý tento jeho dopis, a říkal jsem si, že John Lewis je nejen ikonou občanských práv, ale že byl tak bystrý, že přemýšlel o tom, jak by tento odkaz mohl zapadnout do budoucího pokroku," říká Jourgensen. "Ten dopis byl tak upřímný a jeho slova se tak moc shodovala s mými vlastními ideály, že jsem okamžitě věděl, že mu chci věnovat písničku. Ta skladba je skutečně morální páteří tohoto alba."

Další výraznou skladbou je "Believe Me" s Jourgensenovým zpěvem, který se vrací k jeho zpěvu na Twitch a kultovní klasice "(Every Day Is) Halloween". Píseň vzešla z jam session s Morrisonem, Cesarem Sotem a samplováním od Liz Walton a připomněla Jourgensenovi jeho formativní dny v Chicago Trax Studios, kde společné nápady neustále ovlivňovaly rané nahrávky Ministry. "'Believe Me' měla takovou oldschoolovou atmosféru, že jsem chtěl vrátit zpátky oldschoolové vokály. ... Je zvláštní, jak se vám věci vracejí," říká Jourgensen a zamýšlí se také nad tím, že Ministry v roce 2021 oslaví čtyřicetiny.

Ačkoli v průběhu let vznikly i další vedlejší projekty včetně Revolting Cocks a Surgical Meth Machine, Ministry zůstává Jourgensenovým celoživotním projektem, který poprvé vznikl v Chicagu v roce 1981 díky spolupráci s legendárními Wax Trax! Records. Ve svých počátcích byli Ministry rozpoznatelní podle synth-popového stylu v souladu s novými zvuky a technologiemi, které se v 80. letech vyvíjely, na nechvalně proslulém LP With Sympathy vydaném u Arista Records v roce 1983. Postupem času se však Ministry vyvíjeli a rychle si vytvořili drsnější a stylizovanější zvuk, díky němuž byli kapela a Jourgensen prohlášeni za kmotry industriální hudby a vydali zásadní alba Twitch (1986), The Land of Rape and Honey (1988) a The Mind Is a Terrible Thing To Taste (1989), která se stala základními kameny kultury. S albem Psalm 69: The Way to Succeed and The Way to Suck Eggs (1992) se Ministry dostali na vrchol mainstreamu a získali první ze svých šesti životních nominací na Grammy. Před pauzou na neurčito v roce 2013 následovalo dalších osm alb, aby se v roce 2018 znovu vynořili s albem AmeriKKKant.

S vydáním alba Moral Hygiene je Jourgensen pozitivnější než dříve. "Možná to bude znít bláznivě, ale do roku 2021 vkládám víc naděje než minimálně za posledních dvacet let," říká. "Protože vidím, že se věci mění; lidé začínají prokoukávat všechny ty kecy a chtějí se vrátit ke skutečné slušnosti ve společnosti. Mohli bychom se k sobě chovat slušně a být za to slušně odměňováni. Nikdy jsem si nemyslel, že Ministry budou v pozici, kdy budou hlásat tradiční hodnoty, ale tohle je teď rebelie."

Skladby CD:

1. Alert Level

2. Good Trouble

3. Sabotage Is Sex

4. Disinformation

5. Search And Destroy

6. Believe Me

7. Broken System

8. We Shall Resist

9. Death Toll

10. TV Song #6


Skladby LP:

A1 Alert Level

A2 Good Trouble

A3 Sabotage Is Sex

A4 Disinformation


B1 Search And Destroy

B2 Believe Me

B3 Broken System

B4 We Shall Resist

Rok vydání: 2021


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Hardcore

obal alba

Michael´s Uncle

Return of Dark Psychedelia
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Nikander

Sekyra prohnaná kolenem
Dostupné varianty
LP 369 Kč
obal alba

Fugazi

Repeater + 3 songs
Dostupné varianty
CD 359 Kč
LP 549 Kč
obal alba

Kurtizány z 25. Avenue

2000?
Dostupné varianty
MC 99 Kč
MP3 99 Kč
LP 599 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×