obal alba

Prvoroj

Franzie

Indies Scope / 2021
Žánry: rock, alternative
2664579
CD 254 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Debutové album s názvem Prvoroj kapely Franzie nadchne neotřelostí i vstřebáním vlivů z post-rocku, psychedelie a brněnské alternativy. Silný a melodický vokál Veroniky Stříbrné v průběhu celé desky jakoby doprovázel posluchače po neznámé krajině a na současné domácí hudební scéně tak je zase co objevovat.

Franzie nebo Francie anebo snad anglické “frenzy”? Pětice muzikantů přiznává, že v jejím názvu je obsaženo vše. Od narážky na Francii, Franze Kafku, anglické slovo “frenzy” znamenající “běsnění, šílenství” až po Františku nebo s nadsázkou francouzskou školu bubnů.

Prvoroj obsahuje celkem sedm písní, polovina skladeb se formovala už od roku 2017 pomalým tempem, ale až příchod koronaviru způsobil, že se kapela zavřela do zkušebny a díky tomu vznikla druhá půlka alba. Nahrávání probíhalo v domácím studiu Marka McGlincheyho (interpret null) v Brně pod taktovkou Rhyse Braddocka (Metronome Blues). Polovinu materiálu na album kapela vytvořila ještě pod názvem Superego Kid, ale postupem času sílila potřeba, se od svého starého jména oprostit. „Když včely cítí, že je čas opustit svůj úl a založit nové včelstvo, část včelí osádky odletí a založí včelstvo nové neboli Prvoroj. Prvoroj symbolizuje nový začátek s kusem minulosti pod kůží. Stejně tak to cítíme my s příchodem Franzie,“ dodává bubeník Erik Netušil.

Důležitou roli v tvorbě kapely Franzie hraje čeština a zpěvačka Veronika Stříbrná vysvětluje proč. „Kvůli své rozmanitosti a možnosti hrát si se slovy nám byl vždy bližší český jazyk.“ České texty v sobě nesou značnou symboliku a střetávají se v technických a často se měnících instrumentálních pasážích s výbuchy noisu a ambientu. Většinu slov v písních obstarává Veronika Stříbrná a Jiří Ladzianský, který i stojí za většinou instrumentálních nápadů, které potom kapela společně dotváří.

Vychutnejte si noisové plochy, ambientní pasáže, intenzivní zpěv a dravost, které charakterizují pětici Franzie na debutu Prvoroj.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Rock | Alternative

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×