obal alba

Corners

Sunflower Caravan

Vlastní náklad / 2021
Žánry: rock
SUN03
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Pražská indie-rockovová skupina Sunflower Caravan vydává po dlouhých jedenácti letech své třetí řadové album Corners. Tajemná kubistická šifra na obalu alba se propaluje všemi kouty nahrávky a typické syrovější rock’n’rollové písně pulsují energií. První singly z alba byly postavené na ostrých klávesových rifech, ale kapela nabízí i jemnější pianové balady, nebo popově laděné skladby ve svižnějším tempu, se silnými refrény.  Nové album si budou moci fanoušci poslechnout také naživo již 21. června a to na Střeše Radost v Praze.

První ochutnávka z desky, píseň Kind of Happy,  spatřila spolu s videoklipem světlo světa již loni v únoru, vydání celé desky ale zásadně zbrzdila celosvětová pandemie. Kapela poté v průběhu covidového roku vypustila další tři písně, a nyní konečně, po jedenáctileté odmlce, nabídla fanouškům opravdu dlouhé album.  Sedmnáct písní, z toho dvě zcela instrumentální tvoří hodinovou stopáž. „Deska by se dala s trochou nadsázky označit jako ‚the best of‘ posledních 5 let tvorby naší kapely,“ říká Andy Čermák, frontman a dvorní skladatel Sunflower Caravan. „Když jsme začali někdy v roce 2015 spřádat plány na nové studiové album, prvotní seznam možných skladeb obsahoval přes 30 položek. Mnohé jsme časem vyřadili. Na hotové desce se nakonec objeví jak několik časem a mnoha koncerty prověřených kousků, tak i několik nových písní, jejichž vznik je datován až do posledních přibližně dvou let,“ dodává.

 

Sunflower Caravan, vždy trochu opředeni tajemnem, precizně zakomponovali název do post-kubistického designu. „Design alba vychází z myšlenky, že by název desky – Corners –  neměl být zobrazován jako něco zcela konkrétního. Použitý font má ostré kontury, každý jeho jednotlivý znak vepsat do tvaru čtverce, což se na obal desky skvěle uplatní. V tomto případě je použito písmeno velké „C“. Ale celý název CORNERS a další fragmenty textů se tam v této podobě objevují také. Líbila se nám kombinace přírodního a velmi výrazného motivu borovic, které se hodně objevují na fotografiích kapely pořízených k albu, a právě toho fontu, který má velice blízko ke kubismu,“ sděluje bubeník a zároveň grafik kapely, Vít Rosnecký.

 

Kapela na desce představí také výsledky zajímavé hudební spolupráce. Na jedné z písní na album Corners si zahostoval například Brian Viglione, bubeník legendárních Dresden Dolls, na další pak Vladimír Bár, kytarista tuzemské stálice Tata Bojs. Ve čtyřech písních pak kapelu doprovodil smyčcový kvartet PBQ.

První koncertní show k novému albu chystá kapela na 21. června na Střeše Radost na pražském Žižkově, tedy hned tři dny po vydání desky. Na zmíněném koncertě kapela zahraje ve světové premiéře většinu nových písní z desky Corners, přičemž nebudou chybět ani osvědčené hity a pro skupinu typická energická show.

 

Andy Čermak o albu Corners

 

„Tím jak se mění a zrychluje doba, tak náš původní plán byl postupně vedle koncertování vydávat jen singly, občas doplněné videoklipy,  a písně, které nám přijdou nejsilnější, hrát živě a počkat, jak moc se ‚uchytí‘ u lidí a zda i nás budou nadále bavit. Po letech se ale těch skladeb, které nepropadly sítem a uchytily se, nakupilo tolik, že jsme začali znovu přemýšlet o opravdovém albu. Také jsme si říkali, že doba je sice zrychlená a lidé už – i díky streamovacím službám – poslouchají jen vybrané hity, tak stále jediné ucelené dílo, které může hudební skupina vytvořit, je právě klasické album. V podstatě v jeden den se to zlomilo a byli jsme rázem rozhodnutí natočit novou, naši třetí desku.

 

Pro mě – jako skladatele – se v ten moment  otevřel nový obzor. Když víte, že opravdu vytváříte novou desku, přestanete jen psát samostatné songy; začnete přemýšlet v širším rozsahu uceleného díla. Jedna část desky je tak výběrem toho nejlepšího, co jsme za ty roky složili. Druhá část je však psána přímo pro dané album a právě to promíchání těchto dvou skupin skladeb vytváří na desce zajímavý pojicí prvek.

 

Album jsme nazvali Corners podle jedné z vybraných písní, nikdy totiž nevíte co se skrývá za rohem – a těch rohů je v životě nespočet. Také nás baví míchat různé hudební žánry. Na albu tak najdete klasické rock’n’rollové riffové songy jako Woder Why nebo I Saw nebo skladby s odkazem na slavnou éru britpopu, podpořené elektronickými bicími. jako třeba Kind of Happy a Sailing Back. Nechybějí ani popové balady doplněné smyčcovým kvartetem jako skladba Alright, experimentální instrumentální skladby pojmenované ne slovy, ale podle pro kapelu důležitých letopočtů. Album také obsahuje delší opus Don’t Stay Alone inspirovaný filmovou hudbou, a v neposlední řadě také písně s nádechem soulu jako u skladby Ghost. Budeme moc rádi, když si v tomto mixu každý najde to své. A jistě se najdou i fanoušci, kteří si pustí album od začatku do konce.“

 

 


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×