obal alba

Odpovede

Richard Autner

Slnko Records / 2021
Žánry: acoustic, rock
SZ0130
CD 279 Kč

O ALBU

Patrí k novej generácii hercov Činohry Slovenského národného divadla. Richard Autner má vzhľadom na svoj mladý vek za sebou pôsobivý zoznam inscenácií. Tento rok sa mu podarilo dokončiť album „Odpovede“, na ktorom sa prezentuje aj ako schopný skladateľ, textár a spevák.

Práve vydaný titul: Svoj hudobný talent naplno odkrýva až teraz, inštrumentálne aj textársky vyzretým dielom, ktoré kladie otázky a snaží sa hľadať odpovede.

“Hlboké, charizmatické, výborné! Kde sa ten človek skrýva a prečo?” znela spontánna reakcia šéfredaktora najväčšieho slovenského hudobného portálu na Richardovu tvorbu.

Odpoveď je jednoduchá - Richard Autner sa doteraz primárne venoval herectvu. Ako člen činohry SND pravidelne účinkuje v divadelných inscenáciách a poznať ho môžete aj z niekoľkých slovenských seriálov a filmov.

K herectvu to Richarda Autnera ťahalo odmalička. Od piatich rokov chodil do divadelného tábora a študoval na konzervatóriu aj na VŠMU, kde mu ročníkových pedagógov robili Zuzana Kronerová a Emília Vášáryová. S hudbou to však uňho zo začiatku také jasné nebolo.

„Úprimne, ku klasike a teórii, ktorú sme sa učili na klavíri na konzervatóriu, som si najprv nevedel nájsť cestu,“ priznáva Richard Autner. Zmenilo sa to, keď od rodičov na Vianoce dostal elektrický klavír. Vtedy preňho hudba, hranie a komponovanie začali byť útočiskom aj úľavou pri mladíckych trápeniach. Sám seba skromne považuje za domáceho, izbového muzikanta.

„Hudba je pre mňa filter. Keď mám nejaký problém, sadnem si k svojmu stolíku, napojím klavír na počítač a hrám. Mám plný notebook melódií a textov, v ktorých sa ani sám nevyznám. To, že by jedného dňa mohli vyjsť von, mi naozaj nenapadlo. Niekoľko rokov si väčšinu nápadov ukladám len tak do šuflíka,“ hovorí Richard Autner, ktorý je fanúšikom tvorby Matta Corbyho, Ásgeira aj Mumford and Sons. Jeho demo k pesničke Odpovede však niektorí poslucháči prirovnali napríklad aj k Dežovi Ursinymu.

Na albume sa podieľali: kapela v zložení 

Marek Žilinec (bicie, perkusie, produkcia), 

Milan Koyš (basgitara), 

Martin Christov (klávesové nástroje), 

Vladimír Nikulin (gitara), 

sláčikové kvarteto Spectrum Quartett, 

Majo Džubák (nahrávanie, mix, mastering) a ďalší.

Album „Odpovede“ s deviatimi skladbami nahrával Richard Autner v štúdiu Smile 4U Records pod vedením Maja Džubáka.

Ako na záver dodáva Richard Autner, predstavy a finálny zvuk albumu sa počas nahrávania menili:

„Do štúdia som priniesol demá, ktoré som spravil najlepšie, ako som vedel. V momente, keď ich dostala do rúk kapela, tak každý člen do toho priniesol niečo vlastné a skladby sa totálne zmenili v tempe, farbe aj akordoch. Vôbec mi to však nevadilo. Naopak, myslím, že tie pesničky vyrástli.“



MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Acoustic | Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×