obal alba

Uzdravením k zešílení

Bad Beef Hat

Black Point Music / 2020
Žánry: alternative, rock
BP0078
CD 224 Kč
LP 499 Kč

O ALBU

Albem „Uzdravením k zešílení“ skupiny BAD BEEF HAT pokračuje ediční řada Archiv vydavatelství Black Point music, ve které jsou představovány významné soubory české hudební minulosti.

BAD BEEF HAT byla ojedinělá formace, která v tuzemsku reflektovala tvorbu amerického avantgardního umělce Don Van Vlieta známého pod uměleckým pseudonymem Captain Beefheart (1941-2010). Ten proslul neučesanou syrovou hudbou a absurdními texty deklamovanými chrčivým křaplavým hlasem. V Československu měl nemálo příznivců a jedním z nich byl také Zdeněk Hmyzák Novák, člen dadaistické hudebně-recitační partičky ŽENY. Na sklonku 80. let Hmyzák pojal myšlenku na založení volného hudebního společenství, které by bylo jakousi odpovědí a zároveň holdem hudbě Captaina Beefhearta. Obešel se svým nápadem několik přátel z prostředí české alternativní hudební scény a setkal se s nadšeným souhlasem. První zkoušky na sebe nedaly dlouho čekat, jakkoliv byla jejich frekvence vágní. Hmyzák přinesl české texty, podobně fantaskní a absurdní jako psal Captain Beefheart. A aby bylo zcela jasné, že kapele nejde o snaživý plagiát nenapodobitelného, ale o volné muzicírování inspirované americkým umělcem, skupinu pojmenoval fonetickou parafrází originálu – BAD BEEF HAT.

V nové kapele hráli členové skupin Psí vojáci, Ženy, Plastic People, Terra Ignota, M.I.O.S., MCH Band a dalších, jako speaker variovali Radomil Uhlíř (Dvouletá fáma) a Martin Záchod Choura (Ženy). Hudba nebyla nijak složitá, téma přinesl autor na zkoušku a kolektivně bylo pak dotvořeno. Přesto vzniklo několik silných věcí jako např. Král ve žlutém hávu nebo Švejkovskýho bloues . Vedle toho skupina produkovala vyloženě happeningové záležitosti, píseň Hovada je jednou z nich. V kapele se střídalo zhruba 15 – 20 lidí, dnes už to nespočítá ani sám zakladatel. Jisté je, že na koncertech, kterých bylo v letech 1989-1990 kolem dvaceti – včetně jednoho výjezdu do Holandska - měla skupina bytelný zvuk daný obsazením. Několik kytar, několik saxofonů, trubka, rytmika basy a bicích podpořená perkusemi, a v neposlední řadě Hmyzákův sólový chraplavý řev a různé frkačky a troubítka. Personální volnost se projevovala stylem Kdo přišel, ten hrál , parta se vždycky dohodla. A aby se bylo i na co koukat, vystupoval pan Hmyzák v osobitém kroji, který sestával z velkých hokejistických trenýrek, gumové vesty, někdy i holin, ale především z funebráckého klobouku opatřeného po stranách zlatými křidélky, která se pohybovala podle toho, jak zpěvák tahal za provázek skrytý pod kabátcem.

Pro vydání kompaktní nahrávky nebylo snadné posbírat zvukové záznamy. Většina z nich byla nevyhovující kvality a jen díky nejrůznějším sběratelům se nakonec podařilo kolekci sestavit a následně zvukově srovnat ve studiu. S fotkami skupiny to bylo ještě horší – jako by BAD BEEF HAT nikdy neexistoval. Známí fotografové zabývající se rockem a jazzem potřebné fotografie neměli, po dlouhém pátrání vyplavala jediná skupinová fotografie kapely a později jediná fotografie pana Hmyzáka v jeho uměleckém kroji, ovšem zneuctěná rastrem dobového tisku. I tak jsou tyto rarity po digitálním šlechtění na obalu použité. CD obsahuje také jednu bonusovou nahrávku momentálního souboru Velkomožný pán Benetka a moskevské žáby , který vznikl neplánovaným koncertním spojením skupin Psí vojáci a Bad Beef Hat. Booklet je vybaven textem z pera pana Hmyzáka, který přibližuje BBH personálně a ideově, a dále obsáhlejším rozhovorem s vedoucím souboru o celé anabázi BAD BEEF HAT.

Písně:

1/ Spadla hlava na zem – 3:35

2/ Tajemství zámku Kostka – 7:10

3/ Švejkovskýho bloues – 4:24

4/ Shnilý princ – 5:28

5/ Král ve žlutém hávu – 7:48

6/ Kohosi zabili – 6:01

7/ Poroba – 4:01

8/ Hovada – 4:30

9/ Velkomožný pán Benetka a moskevské žáby – Love Song – 6:19

10/ Travič – 2:36

Total Time - 51:54

Rok vydání: 2020


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative | Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×