obal alba

GoGo Penguin

Gogo Penguin

Universal Music / 2020
Žánry: pop, jazz
0878914
CD 359 Kč
LP 899 Kč

O ALBU

Seznam skladeb 2LP:

LP 1

1.    1_#

2.    Atomised

3.    Signal In the Noise

4.    Open

5.    F Maj Pixie

LP 2

1.    Kora

2.    Totem

3.    Embers

4.    To the Nth

5.    Don't Go

Strhující manchesterské trio GoGo Penguin vydává v roce 2020 nové eponymní album. Proměnlivé lámané beaty, telepatická souhra a podmanivé melodie – to vše přispívá k nezaměnitelnému, zcela jedinečnému zvuku GoGo Penguin – kapely považované za vůbec nejzajímavější počin, který se na britské scéně v posledních letech objevil.

Složením by mohlo jít o typické klavírní trio, ale zatímco melodické a harmonické nápady a struktura skladeb vycházejí z klasiky a jazzu, rytmy čerpají z elektronické hudby. Právě toto setkání protikladů činí unikátní akusticko-elektronický zvuk GoGo Penguin tak vzrušující a vytváří tolik působivou a emocemi nabitou hudbu, která čerpá z opojné kombinace vlivů od umělců jako Brian Eno, John Cage či Squarepusher, ale i z atmosféry deštěm zmáčených šedivých ulic Manchesteru.

Jejich debutové album Fanfares bylo nominováno na nejlepší jazzové album v Gilles Peterson’s World Wide awards a BBC Music ho komentovalo slovy: „GoGo Penguin se zdají být předurčeni k velkým věcem.” Následující nahrávka V2.0 (Gondwana Records) byla nominována na album roku 2014 v rámci prestižních britských cen Mercury Prize. V roce 2016 pak na legendárním labelu Blue Note vydali ceněné album Man Made Object, po kterém následovala nahrávka A Humdrum Star.

Skladby:

1. 1_#

2. Atomised

3. Signal in the Noise

4. Open

5. F Maj Pixie

6. Kora

7. Totem

8. Embers

9. To the Nth

10. Don’t Go

Rok vydání: 2020

V prvý májový deň vydáva britské inštrumentálne trio GoGo Penguin nový album s rovnomerným názvom GoGo Penguin. Šiesty album tria je zároveň ich tretím pod značkou Blue Note Records. Keď si uprostred rozbehnutej kariéry zvolí kapela pre svoj album názov podľa vlastného mena, robí tak z presvedčenia, že má v rukách jackpot a dosiahla bod, po ktorom vždy túžila. Inšpiratívnosť a originálnosť tria z Manchestru velebia kritici už od čias jeho vzniku pred siedmimi rokmi. V roku 2013 vytvorila trojica mladých muzikantov – klavirista Chris Illingworth, bubeník Rob Turner a basista Nick Blacka (basa) zostavu snov. Fúzia jazzu, klasiky a elektronických prvkov (popri mnohých ďalších), rovnako ako túžba priniesť niečo nové, sa v roku 2014 zhmotnila do nominácie albumu s názvom v2.0 (Gondwana Records) na Mercury Prize (každoročne udeľované hudobné ocenenie za najlepší album vydaný v UK britskou alebo írskou skupinou). Albumu sa dostalo odozvy, akú dosiahlo v novom miléniu len niekoľko inštrumentálnych skupín. Hudba tria sa od začiatku vyhýba akejkoľvek kategorizácii. Vo zvuku GoGo Penguin počuť stopy novších jazzových trendov, ako napríklad švédskeho voľnomyšlienkárskeho tria E.S.T., či minimalistického klasického skladateľa Steva Reicha, Johna Adamsa alebo Erika Satieho. Hoci sú všetci členovia tria tridsiatnici, počuť, že vyrástli v zlatom veku elektroniky, s dozvukmi techna (Aphex Twin; Carl Craig’s Innerzone Orchestra), emotívnych melódií a crescenda európskeho housu, až po jazzovo nasiaknutý drum ‘n’ bass Roniho Sizea.

“Pretože hrám na kontrabas, vždy som chcel, aby mal v našej hudbe svoje miesto jazz,” hovorí Blacka. “Ale postupne od albumu k albumu som zisťoval, že naozaj nie sme jazzovou kapelou. Práve pri albume GoGo Penguin som si povedal: „Kašľať na to, nie je žiadny dôvod sa takýmito úvahami znepokojovať a to je pre nás naozaj oslobodzujúce.“

GoGo Penguin využíva v procese komponovania počítačové technológie a zároveň hľadá spôsob, ako nahrať (a zahrať) výsledok na akustických nástrojoch, s obmedzeným množstvom pedálových efektov a delayov. Rob priznáva: “Trávim oveľa viac času pri počítači ako za bicími, približne v pomere 90% ku 10%.” Album prichádza po albume A Humdrum Star, ktorý prijala kritika veľmi pozitívne. The Washington Post ho dokonca nazval najhypnotickejším počinom skupiny, zatiaľ čo NPR Music pozvali GoGo Penguin zahrať naživo tri skladby z albumu A Humdrum Star na koncert série Tiny Desk Concert (video série živých koncertov, vysielaných na YouTube kanáli NPR Music).

V roku 2019 vydalo trio EP s názvom Ocean in Drop: Music for Film. Inšpiráciou pre vznik EP sa stala pódiová prezentácia filmovej hudby ku kultovému dokumentu Koyaanisqatsi z roku 1982 od režiséra Godfreya Reggia. Hudbu k dokumentu zložil Philip Glass a GoGo Penguin ju hrali naživo pre publikum po celom svete.

Zdroj: Blue Note Records


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Pop | Jazz

obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jaryn Janek

Ty lidi
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Luno

Zeroth
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 299 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Psychedelic Morning

Cigareta ve dvou
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×