obal alba

Genius noci

Fanfán Tulipán Eliška Vidomus

Vlastní náklad / 2020
Žánry: jazz
9738
CD 289 Kč

O ALBU

„Pojď se mnou do Polabí, do krajiny, co připomíná vypuštěný balon,“ zpívá Eliška Vidomus v titulní písni alba GENIUS NOCI. Na nahrávce, která vznikla ve studiu SONO, ožívají nejen postindustriální místa z okolí Pardubic, ale také norské fjordy nebo krajiny virtuální. Animovaný klip k titulní písni byl vybrán do soutěže na letošní festival AniFilm. Hravá poetika, tak typická pro Fanfánovu tvorbu, na albu GENIUS NOCI zůstala, ale přetavila se do tajuplnější a rafinovanější podoby. Svůj podíl na tom mají také přizvaní hosté – trumpetista Oskar Török (Vertigo), vibrafonista Radek Doležal (Mallet Q) a tubista Šimon Janák (Tygroo).

„Ve svých skladbách ráda pracuji s obrazotvorností, nechávám se vést představami různých krajin nebo situací, ke kterým vytvářím vlastní ‚soundtracky‘. V případě písně GENIUS NOCI to byly zarostlé terény, brownfieldy a zdánlivě krotké ‚zóny‘ v okolí Pardubic, neturistická místa, kterými vlaky obvykle jen projíždí, která ale stojí za to objevovat,“ říká Eliška Vidomus, autorka skladeb, která mezi své vzory řadí např. Erika Truffaze, Johna Medeskiho, Beatu Hlavenkovou nebo Ibrahima Maaloufa.

Jak už název alba napovídá, jeho tematický rámec tvoří motiv noci, jemný šerosvit je ale v pravý čas vyvážen prosvětlenější, jiskřivou náladou skladeb Cestovní horečka nebo Předjaří. Další výrazný motiv představují „virtuální krajiny“ sociálních sítí. Svět, ve kterém se uživatelům často vrací jen ozvěna vlastního hlasu, se stal inspirací pro skladbu Komnaty ozvěny, chvíle strávené mimo internetové připojení inspirovaly skladbu Muži v oflajnu.

Vedle dvou písní, které mají svébytnou tvář a přesahují hranice jazzu, aniž by jakkoli zpopovatěly, najdeme na ploše 47 minut také šest jedinečných instrumentálek, v nichž se mísí cool-jazz, jazz-rocková fúze a soudobá komorní hudba s odkazy k minimalismu. Navíc barevná škála výraziva je neobyčejně bohatá. Může za to nástrojový arzenál, samozřejmě um instrumentalistů a v neposlední řadě kompoziční i aranžérská fantazie Elišky Vidomus. Ta zde zpívá (s opravdovou šansonovou silou!) a hraje na melodiku (zn.Hammond) a estonskou citeru kannel, což není rozhodně v jazzu obvyklé. Nepřehlédnutelný je zvuk flétny Štěpána Zbytovského, který ale nepohrde ani basklarinetem. Vedle klavíristy Petra Svobody, basáka Pavla Husy a bubeníka Šimona Hajdovského je z trojice hostujících muzikantů nepřesléchnutelný vibrafonista Radek Doležal, neboť znamenitým způsobem hraje dokonce v pěti skladbách. Pro mne je jeho výkon důvodem, proč je novinka Fanfána Tulipána o level výše, než předchozí nahrávky! Ostatně to on způsobil vloni senzaci se svým kvartetem MalletQ

Album „Genius noci“ startují „Muži v oflajnu“ s ráznými sazbami ztučněnými tubou hostujícího Šimona Janáka z úderky Tygroo, jež vystřídá impresionismus piana a flétny. Je to hravé, je to husté. Když ve skladbě „Komnaty ozvěny“ vytryskne k parádnímu sólu vibrafon, přeju si, aby hrál do skonání věků. „Opuštěnej byt“ je chytrá a mysteriózně zabarvená píseň šansonového charakteru, výborně zazpívaná, s doprovodnou linkou citery, s vynikajícím textem básnířky Michaely Keroušové. „Předjaří“ má tu správnou, prosluněnou náladu, se všemi těmi vůněmi, které navozují vibrafon, flétna a melodika. Titulní „ Genius noci “ je sycen jazz-rockovou fusion, s hutným rytmem, plnokrevným zpěvem Vidomus (je také autorkou výborného textu), s napětím „ krajiny co připomíná vypuštěný balon…“. Hutný rytmus, plastický sound, proplétající instrumetální hlasy, strhující vibrafonové sólo, to vše tvoří následující „Větrolam“. Po „Cestovní horečce“ s výtečnými sóly flétny a melodiky přichází „Fjord“, opravdové vyvrcholení, nejdelší kompozice alba (10:40). Mysteriozní severská nálada je narušována zvuky téměř industriálního charakteru, ozve se basklarinet, posléze trubka hostujícícho Oskara Töröka, zvuk začne být mrazivý, díky trubce i pohjolovsky zašpiněný, houstnoucí, gradující. Török hraje svůj velký chorus! Nechybí samozřejmě ani ztišení, melancholie, jež střídá minimalisticky přímočarý proud, jenž žene k vyrcholení; pak už jen klavírní pokora…

Skladby:

1. Muži v oflajnu 4:22
2. Komnaty ozvěny 6:15
3. Opuštěnej byt 4:42
4. Předjaří 5:13
5. Genius noci 4:35
6. Větrolam 6:37
7. Cestovní horečka 3:30
8. Fjord 10:40

Rok vydání: 2020


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Jazz

obal alba

Lesní zvěř

Lesní zvěř
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Ida Kelarová a Dužda (Dežo) Desiderius a Jazz Famelija

Aven bachtale
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Sato-San To a Oskar Török a Jaromír Honzák

Salep
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 149 Kč
obal alba

Jaryn Janek

Ty lidi
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Portico Quartet

Portico Quartet
Dostupné varianty
CD 399 Kč
LP 729 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×