obal alba

Between The Earth And Sky

Lankum

Bertus / 2017
Žánry: world music
T45808
CD 399 Kč
LP 749 Kč

O ALBU

DOSTUPNÉ I NA VINYLU JAKO 2LP!!

Písně:
1-What Will We Do When We Have No Money? 2-Sergeant William Bailey 3-Peat Bog Soldiers 4-The Townie Polka 5-Bad Luck to the Rolling Water 6-Unknown 7-The Granite Gaze 8-The Turkish Reveille 9-Willow Garden 10-Harpatamio
Rok vydání: 2017

Není irská hudba jako irská hudba.

Obvykle ve světě budí pozornost teatrálními folkrockovými show nebo klasickými dupárnami The Dubliners, The Pogues a Sharon Shannon. Existuje v ní ale důležitý meziprostor: anonymní muzicírování z dublinských pubů a ulic. „To co posloucháte na koncertech a z desek, představuje jen špičku ledovce. Nejlepší hudba se hraje v dublinském undergroundu,“ tvrdí dudák Ian Lynch z akustické skupiny Lankum, donedávna známé pod názvem Lynched. A zmiňuje paradox: prosperovat začala během ekonomické krize, jež Irsko postihla roku 2008. Namísto toho, aby frustrovaní lidé bez práce seděli doma, přicházeli do hospod hrát hudbu, která je prý „víc punk než tradice“. Na debutu Cold Old Fire (2014) Lankum k tématu společenských proměn nabídli eponymní hymnu: „Víme, že srdce Dublinu pořád tluče. Ani beton, sklo a všudypřítomné kamery neodradily lidi od křiku.“

Jedním z nezamýšlených důsledků vzedmutí oblíbenosti hospodského jamování je u skupiny start k odvážnějšímu soundu: za poznávací znamení druhého alba Between the Earth and Sky, v anketě fRoots umístěného v roce 2017 na druhém místě, berme důraz kladený na drone – úchvatně mrazivý, minimalistický a uvnitř hlavy rezonující souzvuk irských dud uilleann pipes, concertiny a houslí natáčený v několika kostelech. Stopové prvky punku, krautrocku nebo rocku zaznamenáte, nicméně ten drone, ten téměř zlověstně meandrující drone! Třeba ve dvanáctiminutové skladbě The Turkish Reveille, vyloženě avantgardní „akustické elektronice“. Podtrženo hlasem akordeonistky a zpěvačky Radie Peat a sborovými vokálními harmoniemi, u kterých, klidně i o půlnoci, myslíte na legendární The Watersons.

Kvarteto – ještě kytarista Daragh Lynch a houslista Cormac MacDiarmada – zní jako z jiného století a nezapře v sobě irskou vlastnost ostře komentovat a zároveň v táhlých lamentech dojímat. Tradice pro ně nepředstavuje žánr, nýbrž neustálý proces odrážející současnost: staré písně předělávají po svém a nové skládají v přesvědčení, že dnešek je výsledkem včerejška. Protiválečný song o britském vojenském náboráři Sergeant William Bailey upravili Lankum do sarkastického protibritského popíchnutí a epická balada Déanta In Éireann vypráví o nejbolestnějším irském tématu: emigraci. Na dlouho nezapomenutelné drone přemítání What Will We Do When We Have No Money si vypůjčili od irské travellerky Mary Delaney a už název napovídá, o čem se v ní ironicky zpívá.

Když na veletrhu Womex Lankum dozpívali Peat Bog Soldiers, atmosféra se dala krájet a tytéž pocity máte o samotě: jednu z nejznámějších a nejpřejímanějších evropských protestních skladeb varujících před nebezpečím národního socialismu, složili v německém koncentračním táboře Börgermoor v roce 1933 političtí vězňové a v Irsku jí novodobou platnost dodali The Dubliners s Luke Kellym. A teď, ještě naléhavější, Lankum, po návratu z Trumpových Spojených států, kdy zároveň zavrhli dosavadní název Lynched. Pro ně spojený s rasistickým násilím a alarmujícím vzedmutím extrémního pravičáctví.

(pro UNI) Jiří Moravčík


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT World music

obal alba

Čankišou

Lé La
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×