obal alba

Nedefinitivní

Elektrobus

Black Point Music / 2019
Žánry: alternative, rock
BP0031
CD 232 Kč

O ALBU

Jedna z nejdůležitějších domácích kapel 70. let. Zappou ovlivněná hudba s českými texty. Elektrobus - to byla velká naděje naší alternativní scény. Skupina ( její původní "košatější" název zněl Peter Country Electrobus) vznikla v březnu 1975 spojením trojčlenného bandu zvaného Blue Motocross, kde působili baskytarista Tomáš Zetek, kytarista Pavel Richter a bubeník Tomáš Vykoukal, se saxofonistou Mikolášem Chadimou (ex-Inrou). Ten toho sice v té době na saxofon ještě moc neuměl, ale měl společně s ostatními shodnou představu jakou hudbou se prezentovat.

Význam Elektrobusu tkvěl v tom, že pro všechny další kapely přinesl něco jako "nakopnutí určitým směrem". Soubor kladl důraz na vlastní tvorbu před převzatým materiálem a co je nezanedbatelné - v jeho řadách se objevily osobnosti, které výrazným způsobem určovaly další chod právě se rodící české alternativní scény.

Skupina ELEKTROBUS vznikla na přelomu let 1974 – 75. Pod původním jménem The Blue Motocross ji založili kytarista Pavel Richer a baskytarista Tomáš Zetek, vzápětí přibyl ze skupiny Inrou saxofonista Mikoláš Chadima. To už se skupina přejmenovala na ELEKTROBUS, výměnou za původního bubeníka přišel z Extempore zkušený hráč Vlasta Marek. Ten přinesl obrovský entusiasmus a energii: Začal vydávat časopis Elektrobus v nákladu 4 výtisky pro členy kapely, seznámil své mladší kolegy z Elektrobusu s málo dostupnými zahraniční deskami, dojednával kapele hraní. Bohužel se rovněž snažil převzít vedení skupiny do svých rukou a určovat její hudební styl, což se nelíbilo především Chadimovi. Marek totiž inklinoval k módnímu jazzrocku, který Chadima nenáviděl. Skupina tehdy hrála jak převzatý repertoár, tak vlastní skladby, jejichž texty nebyly přímočaře sdělující, ale vyžadovaly od posluchače určitý nadhled a cit pro realitu. Hudebně se skupina snažila pracovat se složitějšími celky, které byly v jejích kompozičních a interpretačních silách. Rozpad po necelých dvou letech existence byl nakonec nevyhnutelný – vedle Markova rozkolného působení přibyly problémy některých členů s muzikantskými Liduškami, navíc se ukázala určitá duševní nezralost v kontrapunktu k textům... ELEKTROBUS se tedy rozpadl, aniž dosáhl svého vrcholu. Přesto slavil některé úspěchy, mj. na Pražských jazzových dnech na jaře 1976 či na festivalu amatérských kapel v Příbrami o několik měsíců později. Kromě Zetka se ostatní hudebníci věnovali i nadále hudbě a dosáhli pozoruhodných výsledků.

Pavel Richter hrál ve skupině Stehlík, později založil vlastní kapelu Švehlík, později přejmenovanou na Marno Union. Po ukončení bigbítové éry se začal věnovat minimalismu, new age a ambientu ve své skupině Richter Band, hostoval v Extempore, MCH bandu, Amalgamu, FOK a dalších.

Vlastimil Marek založil skupinu Amalgam, která mísila stylové prvky rocku, minimalismu, word music a ethno (dávno předtím, nežli tyto styly vznikly a dostaly své jméno) a elektroniky. Později se věnoval studiu hudby a zvuku, napsal několik knih o elementárním pojetí hudby.

Mikoláš Chadima se z Elektrobusu přesunul do Extempore, kde ihned umístil svou dvacetiminutovou nerealizovanou kompozici Výlet s Elektrobusem, na kterou J. J. Neduha napsal libreto a vznikla slavná Milá čtyř viselců. Po ukončení činnosti Extempore založil MCH Band (1982-dosud) a později MCH Trio. Byl členem Classic Rock´n´ Roll Bandu, a experimentální skupiny Kilhets. Spolupracoval s množstvím dalších umělců jako host.

Obsazení:

Pavel Richter (gt, voc)

Tomáš Zetek (bg, voc)

Vlastimil Marek (drums)

Mikoláš Chadima (sax, metalofon)

Host: Aleš Drvota

Skladby:

Le Bis (4:49)
Me holky žerou (2:06)
Elektrobus (5:53)
Slecna Mimi (3:13)
Kruci Turci (5:01)
Písen pro Martu (1:49)
Nocní ghost (8:04)
King Kong, part V — VII (6:42)
Jízda vysocinou (1:36)
Jsem velký a silný (4:26)
Moje hlava není zdravá (8:14)
Dumka (7:11)
Strach 1 (1:31)
Muffin´Man (2:17)


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative | Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×