obal alba

Houbeles Musicus

Houbeles Musicus

Indies Scope / 2019
Žánry: dětské
2664505
CD 254 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Pro houbaře mladé i zkušené je tu hudební atlas hub. Houbeles musicus nabízí nejen přes dvacítku písní, ale před každou skladbou je předřazena čtená hádanka v podání Arnošta Goldflama. Odpovědi zhudebnila Alžběta Trojanová a hudební smaženici dochutilo 46 muzikantů a herců – např. členové kapel Traband, The Plastic People of the Universe, Dick O’Brass či Bezobratři.

 

Předlohou hudebního alba je veršovaný atlas hub pro děti Houbeles pictus (Práh, 2008), jehož autor Petr Maděra vytvořil na jeho podkladě textové pásmo pro účely nahrávky. Vznik písní motivoval básníka k vytvoření nových textů, které se v knize neobjevily, a jsou poprvé publikovány v originálním obrázkovém digipacku ve formě leporela, ilustrovaného Milošem Koptákem. Součástí CD je také pohádka, která je zčásti čtená a zčásti zhudebněná, a několik dalších básní ze světa hub.

               

Hudební zpracování básní vychází z tradic české a moravské lidové hudby, je však inspirováno prvky jazzu, swingu, blues, rocku a world music. Alžběta Trojanová přibližuje postup zhudebnění jednotlivých hub: „Hudební pojetí vždy vychází z textu, týkajícího se konkrétní houby – např. v písni „Lov na lišky“ zní tradiční nástroje a harmonie lovecké hudby, „Kozák“ doprovází nástroje slovenských pastevců v lydické stupnici v rytmu kozáckých tanců, „Masák“ čili růžovka se roztančí v houpavém swingu, „Houba na nádobí“ zpívá své blues o své touze stát se skutečnou houbou, rostoucí počet much u „Hadovky smrduté“ graduje rytmem čardáše, „Jedůvky a prašivky“ či „Kořenohoubí“ mají rockový ráz, jemnou atmosféru místy navodí pentatonická stupnice. V písních často zaznívají dechové nástroje, které svým charakterem do světa hub zapadají – jejich hudební výraz může evokovat jakousi „neobratnost“ či „poťouchlost“ jednotlivých hub a vnášet tak i do hudby prvek humoru, který je všudypřítomný také v textu knihy. Kromě toho mají dechové nástroje tvarovou podobnost se světem hub. V některých písních zní exotické nebo méně známé nástroje, jako je sitár, lidová harfa, koncovka či harmonium.“ Většinu písní doprovází akustické nástroje, které patří k jedlým houbám, zatímco v písních o jedovatých houbách jsou použity též elektrické nástroje jakožto závan jiného a zrádného světa ve světě přírody. Cílem hudebního zpracování je podpořit v dětech cit pro rozmanité hudební harmonie a nálady.

 

Skladba i texty písní jsou poněkud sofistikovanější, než by posluchač u dětské hudby očekával. Všeprostupující humor a charaktery jednotlivých hub zaujmou malé i velké posluchače; některé pointy (jak textové, tak hudební) však pochopí jen dospělí. Alžběta Trojanová klade důraz na propracovanost celé nahrávky: „Věřím, že děti netouží po primitivním zjednodušení, ke kterému se často uchylují dospělí ve snaze, aby se světu dětí zalíbili. Mají rády autenticitu a pestrost, kterou vidí také v životě – a tu se snažím touto nahrávkou nabídnout.“  CD je nezbytná prázdninová výbava na cesty pro všechny děti, rodiče a prarodiče, kteří občas vyrážejí do lesa a přírody, poznávají a sbírají houby!

 


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Dětské

obal alba

Hradišťan a Jiří Pavlica

Studánko rubínko
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Amálka K. Třebická

Nešišlej!
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Čankišou a MALÉhRY

Jak na příšery
Dostupné varianty
CD 212 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Královničky

Královničky
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Loutky v nemocnici

Dobrá medicína
Dostupné varianty
CD 212 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

BONUSY



    O NÁKUPU
    © Indies Scope

    IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
    ×