obal alba

O ptácích a rybách

BraAgas

Indies Scope / 2018
Žánry: world music
MAM596
CD 254 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč
WAVnekomprimovaný formát, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč

O ALBU

Dravou řeku i zasněné nebe nabízí ženská kapela BraAgas na novince nazvané O ptácích a rybách. Na svém šestém řadovém albu vstupují dámy díky česky zpívaným písním na zcela novou půdu. Po dlouhém hudebním lovu se z jiných koutů Evropy kapela konečně vrací domů. Všech třináct skladeb pocházejících z českomoravských zpěvníků BraAgas dokázali zpracovat svým originálním přístupem, který jim v minulosti přinesl již řadu ocenění. V roli němých svědků smutných příběhů se ve všech textech písní objevují ptáci, nebo ryby, kteří dali celé nahrávce jméno.

 

Nová nahrávka nese jasný rukopis kapely BraAgas. Akustické a netradiční nástroje, stylové posazení zpěvů i krásný souzvuk vícehlasů. Přesto nahrávání bylo zcela jiné. „Perkuse mají v těchto písních oproti minulým deskám mnohem méně prostoru, zato se víc ke slovu dostaly nástroje melodické - smyčce a dechy. Ale to patří i k charakteru desky, která je mnohem tklivější a méně rytmická, než ty předchozí“  přiznává zpěvačka a hlavní postava kapely BraAgas Kateřina Göttlichová a předpokládá, že si nová deska možná získá jiné posluchače. „Někteří naši příznivci možná budou překvapeni, jak smutné písně na desce jsou. Ale to byl záměr - zpracovat tyhle silné lidové příběhy. A to naopak třeba osloví úplně nové publikum.“ Přesto BraAgas zůstavají své a jejich fanoušci se nemusí strachovat. Do BraAgas přibyla loni nyckelharpa, velmi zajímavě znějící smyčcový nástroj původem ze Švédska a zrovna ta na nahrávce zní dost často, stejně jako obvyklé “podivnosti”, jako cistra, šalmaj, šalimo, kaval a tu a tam i dudy… Prostě vše to co máme na BraAgas tak rádi.

 

Návrat k domácím melodiim plánovala Kateřina Göttlichová již od prvních  nahrávek. „Už kdysi, v době okolo vzniku jsme měly nápad udělat desku, kde by se v každé písni objevil pták. Inspiroval nás tehdy “ptačí salonek” v Lobkowickém paláci, kde jsme tehdy hrály. Ale při probírání sborníků lidových písní se objevilo pár krásných melodií, kde byla naopak nějaká ryba - a tak koncept vzniknul. Píseň, kde není pták, nebo ryba, prostě na desku nepůjde, i kdyby byla sebekrásnější. Taky se nám to líbilo tou myšlenkou - že pták vládne vzduchu a výšinám, zatímco ryba vodě a hloubkám.“ Navíc jak se ukázalo, dámy se na zpívání v rodném jazyce těšily a na nahrávce je to poznat. O ptácích a rybách je procitěné a povedené album.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT World music

obal alba

Čankišou

Lé La
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
RECENZE

BONUSY



O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×