obal alba

Mitgefangen Mitgehangen

Lvmen

Day After Records / 2017
Žánry: hardcore, alternative
DAY59
CD 219 Kč
LP 419 Kč

O ALBU

Hypnotičtí milovníci temnoty a poetiky spisovatele Vladislava Vančury Lvmen jsou už dnes tak trochu klasiky domácí tvrdě-alternativní scény. Se svou tvorbou nijak nespěchají, po devíti letech vydávají nástupce alba "Heron", novinku nazvanou "Mitgefangen Mitgehangen". S deskou "Mitgefangen Mitgehangen" (německé přísloví „S kým tě chytnou, s tím tě pověsí“ a zároveň hláška Leoše Suchařípy k Petru Čepkovi z filmu Lékař umírajícího času) navazují Lvmen tam, kde "Heron" posluchače propustil. Jedním z kouzel těchto muzikantů je mimo jiné to, že úplně opustili konvenční pojmenování skladeb. Jako by už od svého debutu vytvářeli jeden hudební celek, který je pouze římsky číslovaný od jedničky až k aktuální čtveřici počínající číslem "XXII". Dělení na alba je ve své podstatě jen formální berličkou, danou i technickými možnostmi média.
"Mitgefangen Mitgegangen" je temnou, valivou skoro-třičtvrtěhodinou, deskou dlouhých celků, které si libují v hypnotických, do temných hlubin posazených riffech. Nejedná se však o žádné náhodné a bezduché skládaní hudebních ploch za sebe a jejich střídaní k divokými výtrysky hardcorové energie. Hudba Lvmen, jak již ostatně tahle parta ukázala dříve, je promyšlená, funkčně pracující s atmosférou a napětím. Má schopnost posluchače táhnout dlouhými, tvrdými, ale zároveň zasněnými plochami a následně je probrat ze snění razantním kopancem absolutní metalové beznaděje, vykřičené do světa v tom největším možném žalu.
Jako je deska "Mitgefangen Mitgehangen" neoddělitelným pokračováním linie nastolené už prvním EP "Lvmen", je i samotná čtveřice jedním kompaktním celkem (jehož vnímání snad přeruší jen otočení LP desky), v němž se stírají hranice mezi skladbami. Ticho nemusí nutně znamenat konec, ticho může být jen přerušením proudu, prostým nádechem před dalším výbuchem energie. Povinnou součástí hudby Lvmen jsou samply s mluvenými pasážemi. Tentokrát skladbu "XXIV" otevře Josef Kemr coby vůdce loupežnického klanu Kozlíků v úryvku z Vláčilovy "Markety Lazarové" či herec Miroslav Krobot pronášející v úvodu "Mitgefangen Mitgehangen" relativně dlouhý, poetický vančurovský monolog o úloze jedince v šanci změnit lidstvo.

Skladby:

1 Lvmen No. 22
2 Lvmen No. 23
3 Lvmen No. 24
4 Lvmen No. 25
5 Lvmen No. 1

Rok vydání: 2017
Rok vydání reedice: 2018


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Hardcore | Alternative

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Květy

Jablko jejího peří
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Květy

Myjau
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 549 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×