obal alba

Transformation

DIV I DED

Červený kůň / 2017
Žánry: rock
CK023
CD 199 Kč

O ALBU

Celá deska je o způsobu hledání jak žít a s tím souvisí i postupná přeměna osobnosti – to je Transformation.

V pořadí již druhé album Transformation tvoří 9 skladeb. Deska je rozdělena na dvě časti. Light part dýchá z Wasted, Open the Door, Late Fall, Transformation a letního Glittering Island. Dark part je pro změnu živena temnem Weeping Nights, Belief, Misanthrope a ambientního experimentu Locked. Všechny songy vznikaly v domácím studiu DIV I DED Sound. Ve skladbě Late Fall hostuje kytarista Petr Kružík z Priessnitz. Bicí do této skladby byly nahrány ve studiu Palba Records a pro song Transformation byly pak vytvořeny v polském Gdaňsku. Konceptem celého alba i současné formace kapely je de facto "udělej si sám" a nebylo tomu jinak ani u tvorby obalu desky. Autorem designu alba s bookletem je opět Veronika ve spolupráci s Filipem.

Písně:

1. wasted 0:03:08

2. open the door 0:04:17

3. glittering island 0:03:39

4. late fall 0:03:28

5. transformation 0:03:21

6. belief 0:04:37

7. weeping nights 0:03:48

8. misanthrope 0:04:33

9. locked 0:03:25

Celkový čas: 34:16

O DIV I DED se po vydání debutové desky Born To Sleep mluvilo jako o nových Ecstasy of Saint Theresa a mnozí je pasovali do role lídrů českého shoegaze revivalu, hned vedle kapel Manon Meurt nebo At bona fide. S odstupem dvou let už víme, že se česká shoegazeová renesance tak úplně nekonala a i přes kvality debutu DIV I DED zůstávají Manon Meurt jedinou formací, která svůj tehdejší nástup na scénu dokázala přetavit v dopad za hranice naší země. Podobnou vzpruhou by ale pro budoucí fungování DIV I DED mohla být novinka Transformation. 

Proměna hraje v příběhu kapely důležitou roli, protože ji podstoupila hned na několika úrovních. Post zpěvačky po odchodu Viktorie, která zpívala na debutovém albu, obsadila vokalistka Veea a její příchod nasměroval DIV I DED k stylu, který už dávno nelze ledabyle orazítkovat nálepkou shoegaze. Ne že by snad novinka neobsahovala jeho stopy, deska však devadesátky extrahuje spíše jako celek a čerpá z těch nejzásadnějších vlivů a žánrů, které dekáda zasvěcená kytarovým experimentům přinesla. 

A funguje to výborně. Už samotný obal evokuje odkaz první desky The Brian Jonestown Massacre. Úvodní píseň Wasted americké počátky alternativního indie rocku, Glittering Island zase sound umírněnější větve shoegazeu, reprezentované kapelami jako Ride nebo Slowdive. Píseň Transformation uzavírá optimističtější a popovější část desky (Light Part), následující Belief pak otevírá její temnou stranu (Dark Part). V té DIV I DED odemykají vrátka a vypouští nasbíranou kytarovou špínu, která se po malých dávkách hromadila v jejím předchůdci. Noiserocková Weepeing Nights a britpopem načichlá Misanthrope vedou desku rázným tempem až k závěrečné ambientní baladě Locked. 

Rozdělit desku na světlou a temnou půlku se může zdát jako ne zrovna nejinovativnější krok, nicméně výsledným efektem je to, že nahrávka nemá šanci začít nudit. V první části alba přináší DIV I DED radost, v druhé filtrují frustraci. 

DIV I DED na Transformation odhodili pouta shoegazeu. Výsledkem je svěží, vyrovnaná a upřímná připomínka všeho, co si hudební svět z vlivu devadesátých let odnáší i skoro dvě desetiletí po jejich konci. Na rozdíl od zmiňovaných Manon Meurt, které debut uzavřel v kytarových vazbách a prohloubil jejich sňatek s shoegazem, se DIV I DED vyhnuli hudební monogamii a užívají si života bez pevných žánrových závazků. Jejich cesty se tak sice rozdělily, zahraniční pódia si teď ale už mohou dělit rovným dílem.  

Hodnocení: 85 %
DIV I DED  Transformation (Červený kůň, 2017) 

http://www.rozhlas.cz/radiowave/hudba/_zprava/div-i-ded-vas-provedou-po-svetle-a-temnote-devadesatych-let--1717628


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×