obal alba

Speak, Memory (2LP 180gr)

Collegium Musicum a Varga Marián

Pavian Records / 2017
Žánry: artrock
PM0044
LP 749 Kč

O ALBU

Poprvé na vinylu vychází koncert legendární skupiny COLLEGIUM MUSICUM z listopadu 2009 - album Speak, Memory. Koncertní záznam byl pořízen během druhé krátké doby „reinkarnace“ Collegia Musica, v rozmezí dvou večerů v bratislavském Divadle Aréna. Skupina tehdy vystupovala v téměř původní  sestavě - Marián Varga (klávesy, hammond), Fero Griglák (kytara), Fedor Frešo (baskytara, zpěv), změna je jen na postě bubeníka, kde původního člena Dušana Hájeka nahradil mladý Martin Valihora. Posledně jmenovaný skvěle zapadl do skupiny, a přinesl i mladický drive a kus hudebního kumštu, čím skvěle doplnil „ mistry“. A tak i notoricky známe kusy znějí o něco živěji a plnokrevně než jejich studiové verze. Vinylová verze 2LP přináší skladby Mikrokozmos, Ulica plná plášťov do dažďa, Concerto in D, Strange Theme, Burleska, Suita po 1000 a jednej noci a Hommage á J.S.Bach, tedy kompletní materiál z původního CD. Album Speak, Memory vychází pro audiofily na 180gr vinylu jako 2LP pod hlavičkou Pavian Records.

Snad žádná jiná slovenská kapela nemohla vzbudit svým comebackem v roce 2008 na Beatfestu jako artrockové uskupení které v roce 1969 se zformovalo kolem klávesového mága Mariána Vargy. Popularitu, která přetrvala několik desetiletí, která v brzké době rychle začala přesahovat hranice tehdejšího Československa, přinesly kapele především mistrně a originálně zvládnuté interpretace známých témat z děl vážné hudby. Jako je například Concerto in D od Josepha Haydna, které lze nalézt i na novém live album. Collegium Musicum se stalo v tomto ohledu nejvýznamnější kapelou v zemích bývalého „východního bloku“.


Marián Varga ukončil činnost Music Collegium v roce 1979 a příležitostně obnovoval. Úspěch vystoupení v roce 2008 na Beatfestu dal vzniknout myšlenkám na koncertní záznam. Výsledkem je nahrávka z listopadu 2009.

Seznam skladeb na LP:

A1. Mikrokozmos  8:18

A2. Ulica plná plášťov do dažďa  7:43

B3. Suita po 1000 a jednej noci  20:51

C4. Hommage á J.S. Bach  7:14

C5. Strange Theme  14:20

D6. Burleska  9:28

D7. Concerto in „D“  10:44

 

Collegium – to bola vec

Neskrotná, slobodná a nekonečne charizmatická. Marián Varga za organom bol Paganini našej generácie, jediný tuzemský rockový idol. Tajuplný, divoký, opradený fámami. Vzrušujúci. Bol to človek, ktorý akoby prišiel do nášho malého štátu za železnou oponou z krajiny, kde sa rock môže hrať slobodne, kde sa hviezdy môžu správať, ako chcú, a kde úvodníky hudobných časopisov nemusia byť o festivaloch politických odrhovačiek. Varga bol živou revoltou proti tesilovému a dederónovému socializmu, s jeho hudbou sme dýchali priestor.


Marian Jaslovský v predslove svojej knihy Collegium Musicum


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Artrock

obal alba

Hi-Fi

Digestoř
Dostupné varianty
CD 212 Kč
MP3 149 Kč
obal alba

Pink Floyd

Wish You Were Here
Dostupné varianty
CD 299 Kč
LP 549 Kč
obal alba

Waters Roger

The Wall (BRD)
Dostupné varianty
Blu-ray Disc 299 Kč
obal alba

Nick Cave

Skeleton Tree
Dostupné varianty
CD 349 Kč
LP 699 Kč
obal alba

Marillion

F.E.A.R. (2016)
Dostupné varianty
CD 269 Kč
LP 569 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×