obal alba

Máj ve stínu Stroje

Matoušek Vlastík a spol.

Guerilla Records / 2016
Žánry: alternative, underground
GR124
CD 237 Kč

O ALBU

Projekce pozapomenutých filmů patřily k pravidelným programům klubu Rybanaruby. K jejich mimořádnosti přispíval i živý hudební doprovod, na němž se podíleli špičkoví hudebníci zaměření na improvizovanou hudbu. Výběrové album ze záznamů loňských vystoupení vyšlo pod názvem Máj ve stínu stroje u vydavatelství Guerilla Records.

Projekce filmů s živým hudebním doprovodem nejsou samy o sobě nic neobvyklého. Z události v klubu Rybanaruby dělaly výjimku přinejmenším dvě věci: totiž pravidelnost produkcí a volná improvizace inspirovaná bezprostřední interakcí s filmem. Živé hraní k filmům se v Ryběnaruby konalo dvakrát měsíčně a scházela se k němu velmi variabilní hudební společnost.

Pokaždé se ale jednalo o předem nepřipravené hraní, čímž se z klubu stalo zásadní místo pro improvizovanou hudbu u nás. Vystřídala se u toho řada lidí, kteří si třeba jen odskočili ze svých vlastních projektů. Takovéto hraní, které vyžaduje okamžité hudební ztvárnění obrazu stejně jako provázání se spoluhráči, pro ně určitě byla osvěžující a inspirativní i jinde.

 

CD představuje nepatrný zlomek nahrávek z hraní, která jsme časem označili jako inspirovaná. Od začátku jsme se snažili, abychom vytvářeli fúze různých hudebních přístupů - ve velmi volně svázaných vytvářených sestavách tak vedle hudebníků z (až free) jazzové praxe vystupovali na folklór, historickou a tradiční hudbu zaměření interpreti, nezalekli jsme se ani industriálních a noiseových přístupů, podobně bez problémů zapadli nejen lidé orientující se na soudobou hudbu vážnou, ale i klasickou a romantickou. Lze mluvit i o geografickém rozptylu - hrál v Praze žijící japonský jazzový saxofonista, avantgardní kytarista z Oděsy, ruský bubeník, v Bosně narozená zpěvačka, nebo tradiční syrský loutnista. Přestože je variabilita úcastníků veliká (hraní se účastnilo téměř 60 instrumentalistů a vokalistů), existuje jakési „tvrdé jádro" tvořící krystalizační centrum celé koncepce, kolem něhož se nabalují další a další: bohémský saxofonista Jan Grunt, etnomuzikolog Vlastislav Matoušek, veterán alternativní scény Mikoláš Chadima, elektroničtí experimentátoři Jan Faix a Jan Polanský a na kontrabas Jiří Matys a Jozef Láska.

Ti tvoří základní inspiraci pro výběr filmů, jež jsou základním podkladem pro společnou improvizaci. (z bookletu CD)

1. inspirované hraní k filmu Parižskij sapožnik (Pařížský švec), SSSR 1927, režie: Fridrich Ermler, 40:11
29. 1. 2015 - Vlastislav Matoušek (flétny, ruské etnické nástroje), Kateřina Vožická (niněra), Jan Grunt (saxofon), Jiří Matys (kontrabas), Juraj Stieranka (housle), Jan Faix (elektronika) a Jan Polanský (elektronika)

2. inspirované hraní k filmu Im Schatten der Maschine (Ve stínu stroje), Německo 1928, režie: Albert Viktor Blum, 21:35
9. 4. 2015 - Mikoláš Chadima a Jan Grunt (saxofony), Vlastislav Matoušek (bezpražcová baskytara, šakuhači), Vojtěch Petržilka (teremin), Jan Faix (elektronika), Jiří Matys (kontrabas) a Marcela Štědrová (klarinet, zpěv)

3. inspirované hraní k filmu Máj, Československo 1936, režie: E. F. Burian a Čeněk Zahradníček, 9:49
12. 12. 2015 - Mikoláš Chadima, Jan Grunt a Michal Hrubý (saxofony), Kateřina Vožická (niněra), Martin Leták (cajon), Jozef Láska (baskytara), Antip Sokolský (kytara) a Jan Polanský (elektronika a kalimba)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative | Underground

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Květy

Jablko jejího peří
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Květy

Myjau
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 549 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×