obal alba

Cirrus

Sisa Feher & Fehero Rocher

Slnko Records / 2016
Žánry: pop, jazz
SR0083
CD 269 Kč

O ALBU

Příslovečné zlato v hrdle Sisy Fehérové se už v minulosti nápadně zatřpytilo třeba na deskách funkově roztančených Pitch Bender. Ale snad ještě výrazněji září v převážně akustických aranžmá prvního titulu projektu Fehero Rocher. Navzdory mládí naprosto zralá zpěvačka si zaslouží, aby byl její nejnovější počin Cirrus zvolen Albem týdne.
Slovenská zpěvačka Simona „Sisa“ Fehérová má dar přirozené nadžánrovosti, se kterou se prosadila za mikrofonem pražských acid jazzových Pitch Bender, v Londýně sídlících electro-soulových Myo nebo dokonce ska/reggae kapely The Spankers. Aby toho nebylo málo, zazpívala si na tribute turné písně Amy Winehouse a v roce 2012 prošla mainstreamovou soutěží Hlas ČeskoSlovenska. Nadžánrová je i deska Cirrus. Tak nadžánrová, že výběr repertoáru působí málem jako střelba naslepo. Vždyť mezi natočenými skladbami figurují úpravy slovenských lidovek vedle tradičního popu – broadwayského „slaďáku“ A Taste Of Honey. Nebo autorské jazzové i bluesové (World Went Wild) kompozice vedle blues She Brings the Rain z repertoáru krautrockových Can (!), byť zrovna tato skladba v originále také lehce „jazzuje“.

„Dostalo se mi několika prazvláštních reakcí na multižánrovost, která se v mojí tvorbě a spolupracích začíná drát čím dál víc na povrch… Co mi leží na srdci je skutečnost, že někoho mate, co všechno vymýšlím nebo vymýšlíme – a to mě mrzí. Ale vězte, že všechno je to od srdce,“ vyznává se zpěvačka na svých webových stránkách.

Mrzet ji to nemusí, schopnost důvěryhodně zpívat více žánrů a s různými kapelami zaslouží spíše obdiv. A navíc, kupodivu, album Cirrus nijak výrazně nesourodě nezní. Jak zásluhou jednotícího podání samotné Sisy Fehérové, procítěně se pokládající do dlouhých not i sférických koloratur, tak konzistentních aranžmá. Lehce pikantně přitom působí fakt, že slovenské lidové písně aranžoval italský pianista Federico de Vittor (který měl za svých newyorských studií možnost zahrát si i s Gregorym Porterem). Možná právě proto slovanská melodika s nadhledem zapadne do celku. Nijak nepřekvapí, že v projektu Fehero Rocher, založeném v roce 2012 převládají čeští muzikanti. Sisa Fehérová úspěšně ukončila studia na pražské VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, kde potkala i spoluhráče. Zaujme především hra kytaristy Antonína Dlapy, přesvědčivá jak v tradičnějších jazzových rejstřících, tak ve dravých, zkreslených, bluesových či bluesrockových sólech.

Celé album Cirrus, ať už v pasážích lehkých a nařasených jako v názvu zmíněný druh oblaku, nebo v místech potemnělých a bouřících, působí opravdu „od srdce“. Příjemný poslech. 

Písně:


01. Stranger in his Home
02. Paslo dievca pavy
03. Taste of honey
04. Tiptoe
05. World went wild
06. Blind Sign
07. Cheater Lover
08. She brings the rain
09. Ej stara matka place
10. Povej vetrik povej
11. Oddavac se budu
12. Zajali zajali 

 

Sestava:
Sisa Feher – zpěv
Antonín Dlapa – kytara, zpěv
Federico De Vittor – piano
Miloš Klápště – kontrabas
Oliver Lipenský – bicí nástroje, zpěv


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Pop | Jazz

obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jaryn Janek

Ty lidi
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Luno

Zeroth
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 299 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Psychedelic Morning

Cigareta ve dvou
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×