Glacier & the City - Jan Hocek - jazzport.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Ghost Of You aneb Post-rockový ledovec v Brně

Mladá brněnská kapela GHOST OF YOU vydala koncem uplynulého roku u Indies Scope debutové album „Glacier & the City“. Stopáží sice krátké, ale pořádně výživné, jen co je pravda!

Ghost Of You vznikla v roce 2012 a již na sebe stačila upozornit natolik, že účinkovala na festivalech v maďarském Szigetu a rumunském Banátu. Jejich EP „Ocean K“ z roku 2013 naznačil, že se jedná o netuctovou rockovou partu. Zpěvák Tomáš Novohradský, kytarista Štěpán Pařízek, baskytarista Jiří Habarta a bubeník Michal Janík pak v JáMor studiu pod produkčním dohledem zkušeného Ondřeje Ježka natočili osm neobyčejně silných skladeb, jež naplnily mírou vrchovatou stopáž Ledovce ve městě (31:36) a nenechají vás ani na pikosekundu vydechnout!

Kapela hraje, jak sama uvádí, elektronický psychedelický pop, ale v tomto navýsost eklektickém stylu našla již svoji vlastní tvář. Svébytný post-rockový styl Ghost Of You do sebe nasál vše podstatné a smysluplné, co přinesla rocková muzika od počátku 80.let, počínaje Joy Division, potažmo New Order, a konče Radiohead, Faith No More, nebo třeba Sigur Rós. Stavba písní je sice mnohdy komplikovanější, než bývá zvykem, ale zemitá, hutná a rozostřená basovka i elektronicky uchopená kytara plně nahrazují harmonické klávesové nástroje a dochucují zvuk zároveň prvky ambientu i noise. Zpěvákova angličtina je na slušné úrovni, a to je dobře, neboť tahle muzika musí jít taky do úst, a česká slova by bylo obtížné napasovat do rozlámaných rytmů a riffů, kterých je v každé skladbě dost a dost, aby se posluchač nenudil a byl naopak neustále překvapován. Zpěv je tak čitelný a plnokrevný, zbytečně neexhibuje, a neodvádí pozornost od celku. A nejen po instrumentální, či vokální strránce jde o kvalitní nahrávku; zvukově je též nadstandardní!

Oněch osm skladeb je vskutku dechberoucích! Tedy určitě hned ta úvodní „Armenia“ vás posadí na zadek. V následující „Flesh And Worms“ uslyšíte v tom neustále proměnlivém toku i U2 z časů Zooropy, v „Hermaphrodite“ si vychutnejte kytarové zvukoborectví a rytmickou roztříštěnost, stmelenou zvukovou stěnou, respektive vlnou (jako to umějí třeba Sigur Rós). Ani v čitelnějších, méně komplikovaných skladbách, jako je „From the Top Of Their Lungs“ či „As If You Died At My Birth“, neztrácí kapela šťávu a lyrická místa jsou spíše tíživá, jako tomu bylo u Joy Division. Ostatně k této zásadní kapele (respektive k New Order) naprosto jasně odkazuje song „Horses“. Vzorem příkladné práce s dynamikou a zvukovým zhušťováním budiž „Deerhunter“ (pak si pusťte klip s touto písní, jenž je pod recenzí, to je prostě bomba!). Finále poté překvapí space-rockovým úvodem, noisovými prvky a ještě elektroničtějším zvukem, jakoby oproštěným již od toho kytarového, jenž vyústí v elektroakustickou mlhu; že by náznak dalšího vývoje? Každopádně je na co se těšit…

zvuk 100% obal 90% hudba 90% 93% Průměrné skóre   Jan Hocek   http://jazzport.cz/2016/03/24/ghost-aneb-post-rockovy-ledovec-v-brne/

 




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×