Piece of My Life - David Stoklas - ireport.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

RECENZE: Nèro Scartch není jen člen Mydy Rabycad, ale i mistr rozpolcenosti a geniálního zvuku

Když nad Jakubem Svobodou, vystupujícím pod pseudonymem Nèro Scartch, stály sudičky, hrál nejspíš někde poblíž orchestr, swingový bigband a špinavá garážovka. Patrně proto je Nèro tak talentovaným hudebníkem, který se nyní dočkal svého sólového debutu. Pokřtí ho 23. února v pražské Akropoli, 11. března ho jako člena Mydy Rabycad uvidí i návštěvníci Žebříku v Plzni.

Povyk kolem electroswingové senzace Mydy Rabycad se s každým dnem stupňuje. Mají za sebou vydání úspěšné desky Glamtronic, koncert na proslulém festivalu Sziget v Maďarsku i vystoupení v Anglii a všude možně po světě. Nutno zmínit, že právě Jakub je jeden z tvůrčích mozků tohoto ambasadora české scény na evropském hudebním hřišti. Naštěstí nevybil veškerou svoji kreativitu pouze s Mydy, ale nechal si něco bokem. Ne náhodou mluví o své čerstvě vydané prvotině jako o osobním deníku. Díky za něj! Mydy Rabycad interview: Když se lidi rozjedou, je to stejné všude na světě Deska s názvem Piece Of My Life vás vrhne do turbulentního víru, kde běžné pocity postrádají smysl a v krevním řečišti pulzuje nekonečná a nekompromisní energie. První polovinu nahrávky tvoří pecky, které jsou neurvalé, divoké a špinavé. Ambivalentně kombinují dehtově černé kytarové linky a hravé syntezátorové vyhrávky. Je lepší se jim poddat a nesoupeřit s nimi. Mají potenciál drtit. Přirovnání "čeští Nine Inch Nails" sice zní trochu jako klišé, ale atmosféra prvních několika momentů dýchá přítomností inspirace tvorbou Trenta Reznora. Poté, co píseň Ghost ukončí svůj hodokvas, předá štafetový kolík melancholické soft verzi Nèrovy hudební osobnosti. Vše je samozřejmě úhledně zabaleno v lesklém staniolu vypiplaného zvuku, jako by to snad ani nebyl debut.

Vysokokontrastní rozpolcenost je asi první pocit, co naskočí po prvním poslechu alba jako celku. První půlka je špinavý underground, v druhé přichází depka, bílé stěny a schoulená postava v rohu místnosti. Kdybychom měli volit mezi těmito dvěma protipóly, zdánlivě složitá otázka nabízí snadnou odpověď: Nèrovi to sluší víc v jeho divoké podobě, neboť v té klidnější splývají všechny motivy v jeden. Tomu se možná dalo předejít jiným seřazením skladeb. Nominační tipy Žebříku (II.): Obhajujícím Chinaski konkurují Kryštof či Slza, mezi objevy jsou Jelen i Barbora Poláková Ač je Nèro Scartch pouze vedlejší projekt a dá se očekávat, že většinu Jakubova času pochopitelně polkne electroswing, má opravdu velký potenciál sklízet úspěchy. Do mainstreamových rádií sice nejspíš nepůjde, ale o to Nèro očividně ani nestojí. Jinak by přece deska nezněla tak, jak zní, a ztratila by se v balastu komerčního popu, kterého je přehršel. Proto děkujme za muzikanty, jako je Jakub Svoboda, kteří pumpují rozvernou duhu do nudné šedi a házejí záchraný kruh těm, kterým masová kultura ke štěstí nestačí.

4/5

David Stoklas

http://www.ireport.cz/clanky/recenze/recenze-nro-scartch-neni-jen-clen-mydy-rabycad-ale-i-mistr-rozpolcenosti-a-genialniho-zvuku




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×