GLACIER IN THE CITY - ireport.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Na Brno dobrý! Ghost Of You debutují na úrovni

Brněnské publikum mohlo v roce 2012 zaznamenat vznik mladé studentské kapely Ghost of You. Tehdy se ovšem stále jednalo o neplavce hozeného do hluboké vody a lapajícího po dechu. Po ustálení sestavy se z nich ovšem vyklubala zajímavá součást české klubové scény. Letos vyhráli angažmá na vyhlášeném festivalu Sziget a vydali debutovou desku.

Skupina svou hudbu sama charakterizuje jako "psychedelic pop", s čímž by se dalo souhlasit. V opatrně konstruované kombinaci sametové basy, inteligentních rytmů bicích, vzletných kláves, prazvláštních kytar a subtilního zpěvu lze najít především inspiraci pozdější tvorbou Radiohead, Tame Impala či Autolux. Jedná se o srážku chytlavých melodií a solidní rytmické sekce s podivnými, pokřivenými texturami kytar a občasnými chaotickými až hlukovými úlety - ty jsou bohužel jednou ze spornějších složek alba. Těžko rozeznat, jestli se jedná o nezralou nejistotu, nebo součást podpisu kapely, v některých momentech působí chaos až příliš rušivě a hlukovému klimaxu trochu chybí přirozený náběh. Nelze ovšem upřít, že se jedná o zajímavý způsob, jak písně trochu rozbít a udržet pozornost.

Produkce se ujal Ondřej Ježek (mimo jiné Květy, Mucha, Zrní, Nylon Jail...) ve studiu JáMor. V českých kuloárech se šeptá, že Ondřeje Ježka lze považovat za současného zvukového kmotra velké části mladší české alternativní scény. Přestože můžeme vypozorovat některé producentské tendence, zdá se, že došlo k perfektní symbióze všech zúčastněných a Ondřej pomohl Ghost Of You přenést jejich hudbu z živých pódií do fyzické podoby alba bez kompromisů. Výsledkem je - nejen na měřítka debutové desky - fantastický zvuk, který naprosto vtáhne.

Ačkoliv vydavatelství Indies desku charakterizuje jako "krátkou a smutnou", její délka patří určitě ke kladům. Ani jedna z písní nepůsobí jako vata a album neztrácí na intenzitě. Všeobecně jsou skladby zvoleny velmi dobře a fanoušky zajisté může potěšit například zařazení skvělé verze As If You Died At My Birth, kterou již dlouho před vydáním alba šlo považovat k tomu nejlepšímu z živých vystoupení. Album zavírá intenzivní Process, abstraktní, v mlze zahalené elektro a bezpochyby i jeden z vrcholů alba.

Čekat a sledovat růst kapely se vyplatilo. Je sice pravda, že u některých zvláštních kompozičních rozhodnutí bude minimálně do příštího alba poměrně nejasné, jestli se jedná o nezralou nejistotu, nebo naopak duši a znak Ghost Of You. I přesto je to zatraceně povedený debut na úrovni. Jak se říká: "Na Brno dobrý!"

http://www.ireport.cz/clanky/recenze/recenze-na-brno-dobry-ghost-of-you-debutuji-na-urovni




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×