Šibenica frajerka - Jiří Karban - kultura21.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Hlas zakouřeného podzemí

Hutnou dávku zajímavé muziky přináší nové album slovenské kapely ZVA 12-28 Band. Čerstvá placka s názvem Šibenica frajerka obsahuje písně, které mohou zaujmout nejen ortodoxně zaměřené publikum.

Kdo si myslí, že bluesová hudba je vyčpělá, stereotypní a pro „většinového“ posluchače tutově nudná, měl by si poslechnout partu, která se této představě evidentně vymyká. Nutno přiznat, že za čtvrtstoletí existence si svůj styl pečlivě vybrousila.

ZVA 12-28 Band sice neopouští kořeny vykopané kdesi v Chicagu, ale zároveň přidává něco navíc. Při prvním poslechu tohoto alba (stejně jako těch předešlých) patrně zavětří lidé mající v oblibě takové „firmy“, jakými jsou (byli a budou) Tom Waits nebo Captain Beefheart. Od těchto tušených inspirací je pak už jen blízko ke spřízněnosti s českým undergroundem sedmdesátých a osmdesátých let.

 

Poznávacím znamením původně zvolenské kapely je osobitý vokální projev kytaristy Norberta Červenáka. Představte si svérázného chlapíka sedícího v zakouřeném podzemním baru – hodně šlukuje, popíjí a přemítá o životě. A jeho písně i texty, to je opravdu „hořké pití“ a poněkud „silnější káva“. Netuctového kytaristu s nezaměnitelně znuděným chraplákem skvělé podpírají tři muzikanti – houslista Stanislav Fakan, kontrabasista Ladislav Červenák a bubeník Peter Krško. Přestože se tu zpívá o různých peripetiích, tak v textech nechybí nadhled a smysl pro humor. A možná ještě víc jsou - tak nějak mimochodem - obsaženy v hudební složce.

„Čo sme neudržali, tak to sa stratilo/ to, čo sme podcenili, to sa nám vrátilo,“ konstatuje lídr kapely ve skladbě Myšlienky. V písní To nevadí je pro změnu zakomponován pocit, že jedinec je ve společnosti pouhým kolečkem vestroji a stále se musí potýkat s hrozbami manipulace. „Potom ťa vyskúšajú, vytáčajú, doťahujú, kontrolujú a dolaďujú,“ upozorňuje Norbert Červenák. Ačkoliv jeho příběhy a drsné dojmy z každodenních situací mohou působit beznadějně, je to jen zdání – mezi řádky, tóny a rytmy prosvítá snaha hledat to, co člověka posiluje. Tedy lásku, naději a svobodu. Možná i proto je na konec alba zařazena Pocta náčelníkovi, vzpomínka na Václava Havla.

 

Jiří Karban


Hodnocení: 90 %

http://www.kultura21.cz/hudba/12358-indies-scope-sibenica-frajerka-recenze




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×