Vteřiny křehké - Gaco Novomesský - popular.sk

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Ak sa v súvislosti s veľmi úspešným albumom Jiřího Pavlicu s názvom O slunovratu hovorilo o piesňach hymnických a oslavných, jeho nový album Vteřiny křehké (Indies Scope 2014) prináša piesne meditatívne, zadumané až modlitebné. Šéf súboru Hradišťan oslávil nedávno šesťdesiatku a to je predsa len vek, keď, isteže, sa ešte stále robia smelé i stredne ďalekosiahle plány, ale človek už sa pomaly začína obzerať dozadu, hodnotiť vymeraný mu čas, triediť podstatné od podenkového a myslieť na veci predposledné i posledné. To všetko pri rastúcom vedomí, že už sa začalo rúbať aj v jeho generačnom lese. (Vedel on, šéfredaktor, prečo toto cédečko prideliť práve mne...)

Vteřiny křehké spievajú o základných veciach človeka, ktorých, ako všetci zisťujeme v krehkých sekundových okamihoch jasnozrivého vedomia, nie je až tak veľa – láska, zrod nového života, trocha šťastia s blízkymi, veľa smútku, práca, veci, ktoré nás presahujú a na konci neodvratná smrť... Jiří Pavlica s Hradišťanom toto všetko obsiahli v pätnástich piesňach. Aj preto sa nový album tak líši od predošlého, ktorý nás za pomoci Skácelových básní previedol kalendárnym rokom. Jiří Pavlica hovorí, že na Vteřinách křehkých je prvoradý  obsah – silné básne od autorov ako Jan Skácel , Josef Veselý, Michal Stránský a texty autorov spojených so Spirituál kvintetom – Dušana Vančuru a Františka Novotného. Tým sa Pavlica plne podriadil, im svojou hudbou pokorne slúži.

Poslucháča natešeného na hýrivo šťavnaté chlapské zbory Hradišťana, na strhujúcu melodickú hymnickosť najúspešnejších kúskov z albumu O slunovratu, trochu zaskočí celková komorná   stíšenosť Vteřin křehkých. Načo tam máš toho bujného Hradišťana, keď ti v celej piesni len brnká klavír a gitarka?!, pýta sa poslucháč miestami pri prvom náčuve, nenapojený ešte stopercentne na  zadumanú náladu albumu. Pri opakovanom počúvaní pochopí, ale pocit, že minule ho to vzalo viac hneď na prvý pokus, pretrvá. Nie každý, skrátka, už dozrel do veku naladeného viac na hlboké dumanie o subtílnej podstate vecí ľudských.  Celková meditatívosť až baladickosť albumu kladú väčšie nároky na sústredenie a pri dĺžke piesní niekedy tá Pavlicova zámerná zhudobňovateľská striedmosť ukolíše. Po anglicky spievaná Vteřina pokušení sa zdá celá akosi neprípadná a piesne na texty Vančuru (Lítáte v tom) či Novotného, ktoré mali byť zemitejším, rozvernejším protipólom celkovej vážnej zadumanosti, nenesú v sebe chytľavejší radostný náboj než tie najlepšie z minulého albumu O slunovratu.

Na albume Vteřiny křehké sú nádherné piesne. Ja si ich odteraz budem púšťať jednotlivo, nie všetky na jeden záťah. Myslím, že aj sám autor by to odporučil. Došlo v nich isteže aj na skvelý Hradišťan a zbory, pri ktorých sa ježia chlpy, a na všetko ostatné, čím táto partia vynikajúcich muzikantov neprestáva mocne priťahovať. Hudobne si iste prídu na svoje aj tí, čo si ešte tak často nad základnými vecami človeka hlavu nelámu. Ale čaká to raz každého. A na tých si krása Pavlicových Vteřin ticha pokojne počká.

Gaco Novomesský

http://popular.sk/jiri-pavlica-hradistan-vteriny-ticha




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×