Vlnobeat - Ivan Kott - Jonáš

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Vlnění v rytmu beatu

Nové album vydala na labelu Indies Scope kapela TRABAND a nazvala ho VLNOBEAT. Autorem všech čtrnácti zařazených písní je zpěvák, kytarista a šéf kapely Jaroslav Svoboda, jehož spoluhráči a spoluzpěváky jsou Jana Kaplanová hrající na trubku a klávesy, tubista Robert Škarda a bubeník Václav Pohl. Jako host zde účinkuje banjista Radim Huml a v písni Trofeje si zazpívaly i kapelní děti – Ema Pohlová a Emilka Kaplanová.

Zatímco častými náměty písní pro předchozí alba byly příběhy lidí z okraje společnosti, nabízí tentokrát Jarda Svoboda texty volněji a obecněji pojaté. Objevují se témata milostná (Pokaždé když přicházíš, Mluv se mnou miláčku, Píseň písní, Písmem klínovým, Vidím tě), z některých titulů vyzařuje radost a tolerance (Tenhleten den, Úhel pohledu, Ta radost!), zpívá se tu i o bránění osobní svobody (Nepoužitelnej). Vzpomínání plné slovních hříček je k mání v písni Kabát ´66, pousmání nad těmi, kteří chtějí „kdejakou trofej na stěnu přibít“ zaznívá v písni Trofeje, v níž se tak hezky prezentují obě trabandí ratolesti. Píseň Do ticha je povzdechem nad vlastní osamělostí s přáním navrátit se do prenatálního stavu, a Rádiohit, využívající úryvky z reálného rozhlasového vysílání, zpívá o lidech stále věřících známému heslu Václava Havla. Také hudební stránce alba lze dát velkou jedničku. Nápadité melodie, aranže navzdory malému počtu nástrojů neobyčejně vynalézavé, drobná hudební připomenutí několika slavných světových melodií a výborná práce s dynamikou (např. tubou hraný závěr písně Do ticha) - to vše, spolu s návratem banja do sestavy kapely, se na výborném výsledku podílí.

O grafickou stránku obalu alba i plakátového bookletu se postaral také Jarda Svoboda s využitím fotografie kapely od Vojtěcha Vlka. Texty písní napsané ručně na bookletový plakát jsou doplněny řadou Jardových obrázků, z nichž jeden najdeme i na vlastním disku. Album tedy kromě zážitku hudebního nabízí i pastvu pro oko.

K pražskému křtu alba došlo 9. prosince 2014 při koncertu v Paláci Akropolis, kdy se na pódiu objevilo i několik hostů, především plzeňská kapela Znouzecnost a také herec a muzikant Vladimír Javorský. Nechyběly ani obě kapelní děti, jejichž pobyt na pódiu nebyl omezen pouze na jedinou píseň, protože svým nadšeným zpěvem i pohybem doprovázely většinu repertoáru. Kdo ví, kde ty drobné dívenky braly takové množství energie potřebné k tomu, aby přispěly k perfektnímu vyznění celého večera.

Ivan Kott




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×