Muna - Ivan Kott - Jonáš

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Z Islandu na skok domů

Držitelka Oscara, zpěvačka, skladatelka a textařka Markéta Irglová žijící v současné době na Islandu, vydala v září roku 2014 u amerického vydavatelství ANTI své druhé sólové album nazvané MUNA, což v islandštině znamená něco jako rozvzpomínat se. Album představila nejprve na americkém turné a pak následovaly koncerty v Evropě, z nichž tři se uskutečnily také v České republice. Ten pražský se konal 10. listopadu v divadle Studio DVA a zpívající a na klávesy hrající Markétu doprovázeli kytarista Rob Bochnik, basista Joy Doyle a zpěvačka a hráčka na iránský tradiční buden daf Aida Shahghasemi. V první části večera vystoupila hostující zpěvačka a kytaristka Rosi Golan, která se v závěru koncertu v několika písních k Markétině kapele také připojila. Koncert představil písně z nového alba, ale také několik titulů starších, a byl příjemným večerem plným dívčího zpěvu a výborných výkonů instrumentalistů. Markéta se na pódiu zjevně cítila velmi dobře a bylo vidět, že možnost hovořit s publikem svojí rodnou řečí ji velice těší. Kromě hraní a zpívání se také promítalo, když na začátku druhé poloviny uvedl Jan Budař velmi zdařilý klip na jednu Markétinu píseň, natočený v sále kulturního domu ve Valašském Meziříčí.

Poslech alba Muna přináší zase poněkud jiný zážitek než živý koncert, což je způsobeno bohatými aranžemi a velkým počtem hudebních hostů, jichž bylo údajně dvacet sedm. S Markétou si zazpívala její sestra Zuzana, znějí tu hlasy sboristů z New Yorkua z Islandu, objevují se tu další nástroje – smyčcové, drnkací i dechové, a nechybí ani varhany.

Všech jedenáct písní alba složila Markéta, přičemž o práci na titulu The Leading Bird se podělila s Aidou. Dělo se tak převážně v New Yorku, ale během studiové práce na Islandu do alba proniklo něco za zdejší atmosféry a to díky místním hudebníkům a hlavně invenci producenta a studiového inženýra Sturly Mio Thorissona. Charakter prezentované hudby překračuje folkové hranice alba minulého a získává jistou monumentalitu, což slyšíme hned v úvodní Point of Creation, svým zvukem přenášející posluchače do chrámových prostor, kde byla skutečně nahrána, jak se dozvídáme z redakční poznámky v bookletu. Ten dojem velkého prostoru je ale zachován i u titulů dalších, nahraných ve studiu, což je jistě výsledek kvalitní práce již zmíněného studiového inženýra. Hudba tu je místy ovlivněna i etnickými prvky Orientu, jak tomu je v písni Fortune Teller, ale lze tu vycítit i vlivy další, například využití konkrétních zvuků v písni Gabriel. Poslech alba je neobyčejně příjemný, řekl bych až povznášející, zvlášť pokud není třeba úzkostlivě omezovat hlasitost hudby linoucí se z reprobeden.

Obal a booklet alba je výtvarně bohatý, každá píseň má v bookletu svoji stranu s originálním designem a textem. Bohužel rozměr obalu kompaktního disku určuje i rozměr bookletu a ovlivňuje velikost a čitelnost zde otištěného písma, což je ještě umocněno tím, že vše je napsáno a nakresleno Markétinou pečlivou rukou. Ale existují zvětšovací xeroxy, takže si s jejich pomocí lze četbu usnadnit.

 

Ivan Kott




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×