Vlnobeat - Tomáš S. Polívka - lidovky.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Dobře naložený Traband: chytlavé písně, dravý zvuk
Kapela Traband potěší na albu Vlnobeat bezstarostnou i starostlivou jízdou a opozicí vůči „blbé české náladě“.

Na osmém řadovém albu Vlnobeat kapela Traband, řízená zpěvákem, „mnohoinstrumentalistou“ a autorem písní Jardou Svobodou, nabízí v dobrém smyslu slova chytlavé písně, celkově dravější i hutnější zvuk a rychlejší tempa než na předchozích třech titulech. Jako by se ohlédla třeba za obdobím desky Hyjé! (2004). Ovšem neopakuje se, hudba Trabandu nasála nové prvky. A zatímco dříve byly pro Jardu Svobodu typické epické texty, nyní volí spíše obrazy lyrické, byť za básnickou zkratkou příběhy občas vytanou.

Traband je dobře (a plně) naložený nejen zásluhou rozšíření kapely na pět hráčů, a tím i pestřejších aranžmá, to díky bendžu nového stálého hosta Radima Humla, ale i ve smyslu převládající dobré nálady písní. „Já se považuju za celoživotního optimistu, takže jsem moc nespekuloval o tom, jestli budou písničky optimistické, nebo ne. Záměrem bylo vytvořit dobré album... Jo, vlastně jsem chtěl napsat něco proti ‚blbý český náladě‘, o tom věčném fňukání a stěžování si,“ potvrzuje Jarda Svoboda v tiskové zprávě k vydání desky.

Kousni do tý pracky
Ne že by šlo o prvoplánovou jásavost. Ke Svobodovu optimismu je občas třeba se prokopat přes vize velmi neveselé. Jako když ladění napříč rozhlasovými vlnami ve skladbě Radiohit poukáže na leitmotivy českých médií a vlastně i hovorů mezi lidmi: převládají témata peněz, vaření a konzumace. Podobnou informaci nese i punkový výkřik textu Nepoužitelnej: „Tak kousni do tý pracky, co nabízí ti prachy/ výhodnou půjčku (podepiš krví)/ a kopni do tý bedny, co vymejvá ti mozek.“ Anejde tu pouze o problém zadlužování lidí kvůli zbytečnostem, které nepotřebují ke štěstí, ale o podstatu věci. Protože štěstí je přece vnitřní stav, třeba i nepříznivým, tísnivým a smutným okolnostem navzdory.

Do lidského pinožení se Svoboda výstižně trefuje také textem Trofeje. Vždyť přibíjet si na zeď důkazy vlastní velikosti („z Harvardu diplom... z Indie tygra“) přináší radost jen pomíjivou, než člověku přebujelá ctižádostivost nadiktuje další cíle a s nimi spojené stresy. A hrdina písně Do ticha by „raději zalezl mámě zpátky do břicha a nebyl vůbec nic“. Celek přesto vyznívá pozitivně, a to nejen díky vtipnému dialogu škarohlídské a pozitivní stránky duše v písni Úhel pohledu, skladbě Tenhleten den o tom, že dobrou náladu si nemáme nechat vzít za žádných okolností, nebo závěrečné nakažlivé latině Ta radost. Potěší i témata milostná jako svérázná parafráze Šalamounovy Písně písní, ve které některé biblické příměry působí díky Svobodově reinterpretaci jako poťouchlá parodie. Ovšem poťouchlá velmi milým způsobem.

Po hudebních inspiracích sahá Traband na všemožné strany. Zazní fragment reggae, punkový kvapík, šraml, funkový groove nesený tubou Roberta Škardy. Mnohdy to vše zároveň v jediné písni. Albu ovšem prospěla především převládající rocková přímočarost, za kterou se kapela často vydává třeba do šedesátých let. Třeba když Jana Kaplanová programově zvolí archaický, psychedelický sound varhan v písni Kabát ’66. Nejde přitom o samoúčelnou zvukovou výpravu do minulosti, hudba tu komunikuje s autobiografickým textem. „Mám kabát z roku šestašedesát.../ kabát ze zvířete, které stále ještě žije,“ zpívá Svoboda. Ano, hádáte správně, pan kapelník se narodil léta Páně 1966.

 

Posluchač se může dobře bavit také hledáním vtipných hudebních citací. V písni Tenhleten den narazí nejen na odkaz ke gospelu Oh Happy Day, ale také na fragment Come Together od Beatles. Úhel pohledu je vystavěný na jen lehce pozměněném riffu Day Tripper stejné skupiny. Ave Vidím tě si Traband „zahoukal“ sbory jak v Sympathy for the Devil z repertoáru Rolling Stones. Traband v roce 2014 oslavil dvacet let existence. Díky mimořádně zdařilému albu Vlnobeat (ne že by předchozí tituly byly špatné, ale tady vážně došlo ke skokovému znásobení energie) se zdá, že zároveň chytil druhou uměleckou mízu. Nebo znovu načerpal plnou nádrž, máme-li se držet motoristických příměrů s Trabandem obvykle spojovaných. A přestože je jeho bezstarostná jízda patřičně divoká, o svět okolo dbá s příkladným pochopením.

Tomáš S. Polívka

Zdroj: http://www.lidovky.cz/dobre-nalozeny-traband-chytlave-pisne-dravy-zvuk-f7z-/kultura.aspx?c=A150102_112951_ln_kultura_hep




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×