Yallah! - Karel Souček - hudebniknihovna.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Tak se do toho dejte a poslouchejte BraAgas

V záplavě současné anglosaské hudby, kterou často produkují i domácí kapely, bývá výlet do world music osvěžující záležitostí. Zvláště, když je tak vstřícná, otevřená a melodická jako v případě originální formace BraAgas. Ta na své nové album Yallah! nahrála lidové písně z celého Středomoří.  

 
Cesta kolem Balkánu
Na nahrávce převažují sefardské písně španělských Židů, ale zastoupeny jsou i skladby z Turecka, Srbska a Galície. Pětičlenná kapela, tvořená ze čtyř pětin ženami, je však hraje ve vlastních úpravách a aranžích. A ty jsou vskutku nápadité a bohaté, na desce jsem napočítal bezmála dvě desítky nástrojů.    

Klasické (kytara, housle, flétny, perkuse) i netradiční (cistra, fidula, charango, darbouka, cajon, davul, bulharské dudy, šalmaje), které převažují. Jejich exotického, orientálního zvuku skupina náležitě využívá, takže album vyznívá velice pestře, nikoli však přeplácaně. Každý nástroj má totiž své přesné místo a na scénu se dostává pouze v případě, kdy prospěje vyznění písničky.    


Proč BraAgas nehrají rádia?
Album otevírá pomalejší, melancholická píseň Frego, která však s nástupy dalších nástrojů a chytlavým refrénem postupně rozkvétá a přidává na temperamentu. Vygradovaná Karanfilce Devojce staví na silné melodii a propracovanosti, skladba několikrát mění tempo, náladu i rytmus. I z něžné, uhrančivé písničky Dere Gelyior vyzařuje melancholie.    

Střih a máme tu temperamentní, roztančené, ve strhujícím rytmu odehrané a nakažlivě pozitivní Agarrado. Píseň, kterou by z fleku mohla hrát všechna rádia. Kdyby tedy chtěla hledat. A další změna, Morena představuje procítěnou, posmutnělou baladu, která se však naprosto přirozeně láme do další energické pecky.   

I ve zbytku velice soudržného alba se střídají rychlejší, živější písně (Mi Suegra, Bilbil Pile) s pomalejšími, táhlejšími, tesknějšími (Ocho Kandelikas, Si Verias, More Izgrejala Nane). I ty však disponují značnou dávkou vnitřní energie a kromě procítěnějších pasáží nabízejí i temperamentnější. Hodně výrazná je třeba chytlavá lahůdka La Comida s vytleskávaným rytmem a nápaditou dynamikou.     


Kombinace nástrojů i hlasů
Členové BraAgas invenčně kombinují nejen nástroje, ale také své hlasy. Hned čtyři hudebnice zpívají, a protože každá má trochu jinou barvu hlasu, výborně se doplňují. I to přispívá k barevnosti a svěžesti alba Yallah!, které na naše ušní bubínky působí po hudební stránce trochu nezvykle, exoticky, ale zároveň velice přitažlivě.    

Výkřik Yallah! se v arabsky mluvících zemích používá jako povzbuzení či pobídka. Něco jako „Jedem!" „Pohni sebou!". Tak se do toho dejte, příjemný poslech.

 

Karel Souček

 http://www.hudebniknihovna.cz/tak-se-do-toho-dejte-a-poslouchejte-braagas.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×