Yallah! - Jiří Karban - kultura21.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Yallah! od BraAgas: Útok na uši i těla
Hudební formace BraAgas dokazuje, že patří ke špičce domácí scény world music. Na svém pátém albu nazvaném „Yallah!“ opět znamenitě pracuje s prastarými texty, melodiemi a rytmy. Jestli mohu poradit, nechte se unášet!



Kapela tvořená převážně ženským živlem od úvodních tónů vtahuje posluchače do „jiného“ světa: stačí pár vteřin se cítíte se doslova očarováni uhrančivými harmoniemi a zpěvy. Někoho napadne, že přesně toto by si nechal pustit při plavbě na moři nebo v nějakém přístavním podniku. To však není podmínkou. Vždyť napojit se můžete kdekoliv vás to napadne.

Pozoruhodná kapela si dala opravdu záležet, aby namíchala úžasně energický koktejl. Nejpočetnějším inspiračním zdrojem pro vynalézavé aranže se tentokrát staly sefardské písně, které tvoří víc než polovinu aktuální nahrávky. BraAgas se k odkazu španělských Židů hlásí s otevřeným srdcem a na výsledku je to znát. Hlavní pramen byl vhodně doplněn a promíchán s dalšími vlivy – na albu najdete například srbské či turecké skladby.

Album je působivé jako celek a zároveň vás atakují některé drobné detaily, k nimž se vám chce vracet. Dva zdánlivě nenápadné příklady: teskná nálada v první části písně Morena a bulharské dudy použité v předposlední skladbě Bilbil Pile.

Je to zvláštní. S BraAgas člověk chvíli sní, chvíli tančí a především - s radostí odlétá.

Hodnocení: 85 %
 Jiří Karban
http://www.kultura21.cz/hudba/9291-indiesscope-braagas-yallah-recenze




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×