Nipomo - Veronika Vlachová - kulturissimo.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Přirozená touha po průzkumech

Česká dvojice DVA se rozvíjí postupem času do umělecké krásy. Nikdy se během své existence nevzdala infantilní práce se zvukem, animálního vokálního projevu a osobitého pojetí kompoziční práce. A sklízí úspěchy nejen v Česku, ale i v zahraničí. Není moc proč se divit. Třetí studiové album Nipomo je dalším velkým vrypem do hlav fanoušků, který mohutně přispívá k rozšíření jejich slávy a hlavně vlastního světa hudby. Nabízí odlehčenou hravost, (nezvykle) čirou radost, zvuky přírody a akustických nástrojů, texty smyšleného jazyka, elektronické experimenty i emocionální hloubku. Přestože si DVA drží svou zvukovou charakteristiku, aktuální novinka se oproti předchozím počinům v mnoha ohledech liší.

Dvojice Honza a Bára má za sebou hudební cesty prakticky po celém světě a jejich zkušenosti a zážitky se evidentně odrážejí v tvorbě. Nejprve se do hudebního světa vnořili debutem s folklórem neexistujících národů (Fonók z roku 2008). O dva roky později dali o sobě vědět popem neexistujících rádií (HU) a jejich cesty se rozšířily i do Ameriky či Ruska. Nipomo se názvem a zvuky Atlantiku či syrových kytar odkazuje na americké městečko, stejně jako na pozemské pátrání optikou mimozemských průzkumníků. Hudebníci k tomu všemu přikládají návod „jak přežít zimu“. To už je dost předpokladů k tomu, proč lze třetí počin pardubické dvojice považovat za nový krok směrem k „dospělejší“ elektronice, která dokáže konkurovat i za velkým oceánem.

Nipomo rozhodně není karikaturou zahraničních hudebních velikánů ani sebe sama.  Je to samostatné a sebevědomé album, které nepostrádá experimentálnější kousky, hravé party s divokými vokálními projevy Báry Kratochvílové či pazvuky akustických nástrojů. Oproti dosavadním deskám je Nipomo nejkomplexnější. Zní skoro jako důkladná sbírka zaoceánských zážitků: jako mikrosvět vyjadřující svou rozjařeností a bujarostí velký vztah k lidskosti, přirozené touze po průzkumech i překvapivých vzrušení. Více se ponořuje do hloubky ve svých zvucích a s velkou pečlivostí se mazlí s největšími detaily a kombinacemi (např. No survi). DVA vyznívají mnohem přátelštěji a otevřeněji, i když se vlastním způsobem babrají ve svém světě zvukových drobností a stále působí jako hudební samorosti.

Dalo by se dokonce říct, že se na své třetí desce nasměrovali k větší hitovosti, ovšem bez negativních konotací, což souvisí s pro DVA neobvyklou rozradostněností, která z alba vytváří příjemný poslechový artikl. Deska Nipomo se prostě náramně povedla. 

90% 

Veronika Vlachová

http://kulturissimo.cz/index.php?dva-nipomo-recenze-desky&detail=1990




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×